Ce acţiuni desfăşoară autorităţile pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane
„Echipe mixte, alcătuite din reprezentanţi ai acestor instituţii, vor desfăşura acţiuni care vizează prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale comise în pieţe, târguri, oboare, pieţe agro-alimentare, precum şi în zona adiacentă acestora, pe baza unui plan de măsuri elaborat de Inspectoratul General al Poliţiei Române. De asemenea, vor fi verificate punctele de control, stabilite temporar, pe principalele căi rutiere care fac legătura între judeţele aflate sub restricţii (Bihor, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Satu Mare, Tulcea, Sălaj) şi zonele neafectate”, anunţă ANSVSA.
Potrivit Autorităţii, o altă tematică de control o reprezintă modul de respectare a legislaţiei privind sacrificarea şi comercializarea animalelor, a legislaţiei sanitar-veterinare în operaţiunile derulate de societăţile comerciale care desfăşoară activităţi de comerţ cu animale, carne şi subproduse din carne, scrie Mediafax.
„La frontiera externă, intrarea în România a autovehiculelor care transportă animale vii va fi permisă numai prin Posturile de Inspecţie la Frontieră ale ANSVSA, iar în situaţia prezentării la controlul de frontieră pe sensul de intrare în România a autovehiculelor care transportă porci vii, personalul Poliţiei de Frontieră Române va informa Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene, în vederea efectuării controalelor sanitare veterinare asupra acestor transporturi. În cazul în care sunt depistate transporturi de porci, necorespunzătoare din punct de vedere al normelor sanitare veterinare, vor fi sesizaţi imediat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Române, pentru a interzice intrarea în ţară a respectivelor autovehicule”, precizează sursa citată.
„Reprezentanţii ANSVSA, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, acţionează cu maximă responsabilitate pentru a preveni răspândirea virusului Pestei Porcine Africane (PPA)”, spune ANSVSA.
Autoritatea avertizează cetăţenii care vor să tranziteze prin punctele de trecere la Frontieră de la graniţa cu Bulgaria, faptul că în această ţară este interzisă intrarea, din ţări membre ale Uniunii Europene, precum şi din ţări terţe, cu carne de porc sau produse alimentare care conţin carne de porc, pentru consum propriu, iar mijloacele de transport care intră pe teritoriul Bulgariei sunt supuse dezinfecţiei şi dezinsecţiei.