Home » D:News » Remediul ideal pentru constipaţie: prunele

Remediul ideal pentru constipaţie: prunele

Remediul ideal pentru constipaţie: prunele
Publicat: 02.08.2018
Prunele pot fi negre, mov sau galbene. De asemenea, pot fi deshidratate. Prunele proaspete şi uscate deopotrivă sunt bogate în minerale şi ologoelemente, coţinând, în ordinea descrescătoare a prezenţei: potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, cupru, mangan. Sunt, de asemenea, bogate în vitamine: A, B1, B3, B5, B6, C şi K. Sucul de prune este o bună sursă de fier, fiind recomandat înseosebi vegetarienilor.
Utile pentru intestin şi constipaţie
Prunele, indiferent de soi, sunt excelente surse de fibre şi de sorbitol (un polialcool înrudit cu glucoza), indicate pentru intestine. Au un effect laxative uşor, pentru unii chiar prea puternic. Cura cu prune de o zi sau două este indicată celor care suferă de constipaţie cronică.
 
100 de g de prune proaspete vă oferă:
 
46 kcal
0, 7 g proteine
0, 28 g lipide
11, 4 g glucide
1, 6 g fibre
Index glicemic: 35
Prunele uscate
Obţinute prin deshidratarea prunelor proaspete, sunt într-un fel un concentrate de prune, cu un conţinut de glucide de 70%. Aviz diabeticilor! Acţiunea laxativă este intensificată, deoarece fibrele şi sorbitolul sunt mai concentrate. În plus, prunele uscate şi sucul lor conţin derivaţi de hidroxifenilisatină, care stimulează activitatea mecanică a colonului.
 
Bogate în antioxidanţi
Prunele negre au o mare capacitate antioxidantă, însă cele uscate sunt de două sau de trei ori mai eficiente în acest sens, deoarece în cursul deshidratării se formează noi compuşi. Această capacitate o depăşeşte pe cea a altor fructe uscate. Prunele uscate sunt bogate în acizi clorogenici, polifenoli antioxidanţi şi, în doze mari, anxiolitici.
 
În general, prunele proaspete şi cele uscate sunt alcalinizante, hrănitoare şi energetice, stimulând sistemul nervos. Potasiul din prunele uscate le conferă efecte diuretice şi detoxifiante. Sunt utile deci în caz de reumatism şi artrită.
 
În medicina chineză. Sucul de prune se bea călduţ, dimineaţa, la trezire, pentru purificarea organismului.
 
Continuarea pe CSID:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase