Brexitul poate fi un pas înapoi în ceea ce priveşte drepturile femeilor
Raportul „Insistând pentru progres: drepturile femeilor şi egalitatea între sexe în anul 2018” a fost emis luni de Comisia pentru Egalitate şi Drepturile Omului (EHRC), scrie Mediafax.
Raportul critică faptul că amendamentele Actului pentru Egalitate, adoptate în anul 2010 drept lege antidiscriminare, nu sunt incluse în versiunea actuală a legii pentru Brexit. Acest lucru denotă faptul că acestea nu vor mai fi incluse în legislaţia Marii Britanii după Brexit.
„Prioritatea trebuie să fie siguranţa că femeile şi fetele de toate vârstele vor avea dreptul la siguranţă în viaţa de zi cu zi. Recomandările noastre au ca scop îmbunătăţirea vieţii femeilor şi protejarea drepturilor lor fundamentale”, a declarat Rebecca Hilsenrath, directorul ECHR.
În eventualitatea în care legea Brexit este adoptată în forma actuală, nu va include amendamentele din Carta Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale, care susţine nediscriminarea, drepturile copiilor şi drepturile la condiţii de muncă egale.
În Marea Britanie, doar 32% dintre oficialii din politică sunt femei, ceea ce plasează ţara pe locul 41 la nivel mondial.
Deşi rata de angajare a femeilor este în creştere (momentan este de 71%), tot este mai mică decât cea a bărbaţilor, mai exact 80%. De asemenea, femeile sunt predispuse la salarii mai mici, slujbe nesigure şi program part-time.
Importanţa presiunilor pe care Uniunea Europeană le-a exercitat asupra Marii Britanii în ceea ce priveşte adoptarea mai multor legi pentru egalitate între sexe este un subiect larg dezbătut.
„Dacă ne uităm în trecut, putem observa că Marea Britanie a fost nevoită să acţioneze pe mai multe planuri la îndemnul Uniunii Europene, în special în ceea ce priveşte drepturile femeilor, de exemplu concediul de maternitate”, a declarat Jill Rubery, profesor al Universităţii din Manchester.