Ce beneficii aduce consumul de cartofi

14 08. 2018, 12:00
Unii specialişti susţin însă consumul de cartofi datorită conţinutului ridicat de potasiu, magneziu, acid citric şi acid malic, care au efect alcalinizant. De asemenea, se pare că este util pentru pancreas, deoarece acţionează asupra sistemului nervos parasimpatic.
 
Împotriva durerilor. A fost recomandat dintotdeauna în caz de artrită şi reumatism.
 
Bogat în viamina C. Cartoful conţine numeroşi antioxidanţi, dintre care vitamina C, acizi fenolici şi flavonoide. Soiurile colorate (mov, galben, roşu) sunt mai bogate în antioxidanţi  (având deci un mai puternic efect anticancerigen).
 
Sucul de cartofi cruzi. Adepţii medicinei naturiste consideră că sucul de cartofi cruzi este cicatrizant, atenuează durerile, inflamaţiile, ulcerele stomacale şi deudonale, combate constipaţia, drenează, ajută la funcţionarea ficatului şi ameliorează problemele hemoroidale.
 
Cartofii: beneficii nutriţionale
Furnizează următoarele elemente nutritive, în ordinea importanţei pentru necesarul zilnic: vitamina B6, cupru, fier, mangan, potasiu, vitaminele B1, B2, B3, B5, B9, C, K, magneziu, fosfor, zinc. Un cartof copt acoperă circa 10% din necesarul zilnic de fibre pentru un adult. Fibrele îl fac să fie extrem de săţios.
 
100 g de cartofi la cuptori (cu tot cu coajă)
 
119 Kcal
3, 2 proteine
0, 2 g lipide
27, 1 g lucide
2, 8 g fibre
 
Continuarea pr CSID