Cancerul de gât se referă la tumori canceroase care se dezvoltă în gât (faringe), cutie vocală (laringe) sau amigdale. Cel mai adesea, cancerul de la nivelul gâtului debutează în celulele plate care se aliniază în interiorul gâtului. „Cancerul de gât apare atunci când celulele cresc necontrolat şi dezvoltă mutaţii genetice. Celulele acumulate astfel trăiesc mai mult decât cele sănătoase şi pot forma o tumoare în gât. Cauza nu este încă cunoscută’’, explică Onu Bazgan Maria Livia , medic specialist ORL , pentru Ce se întâmpkă, doctore?
Simptomele cancerului de gât:
-
tuse;
-
modificări ale vocii, cum ar fi răguşeala sau lipsa de claritate;
-
dificultate la înghiţire;
-
durere în ureche;
-
un nod sau o durere care persistă;
-
o durere în gât;
-
pierdere în greutate.
Fumatul, alcoolul şi o dietă de viaţă lipsită de fructe şi legume, printre factorii de risc.
-
fumatul şi tutunul de mestecat;
-
alcoolul consumat în exces;
-
un virus cu transmitere sexuală numit papilomavirus uman (HPV);
-
o dietă lipsită de fructe şi legume;
-
boala de reflux gastroesofagian.
Când să te prezinţi la medic?
„Când sunt diagnosticate timpuriu, multe dintre cancerele apărute la nivelul gâtului sunt tratabile, astfel că, cei care prezintă un factor ridicat de risc (fumat, consum de alcool) trebuie să efectueze controale regulate. De asemenea, trebuie să se prezinte la medic orice pacient care timp de trei săptămâni are următoarele simptome: răguşeală, durere persistentă în gât, dificultate la înghiţire, o umflătură la nivelul gâtului, leziuni în cavitatea orală.”, spune Onu Bazgan Maria Livia – medic specialist ORL .
Tipuri de cancer la gât
Deşi majoritatea cancerelor la gât implică aceleaşi tipuri de celule, termenii specifici sunt utilizaţi pentru a diferenţia partea gâtului unde apare cancerul.
-
Cancer nazofaringian – se formează în nazofaringe, partea din gât aflată chiar în spatele nasului;
-
Cancerul orofaringian – se formează în orofaringe – partea din gât amplasată în spatele gurii, care include amigdalele;
-
Cancerul hipofaringian (cancerul laringofaringian) – apare în hipofaringe (laringofaringe), partea inferioară a gâtului, chiar deasupra esofagului şi traheei.
Continuarea pe CSID.