Tara McAuley, profesoară de psihologie de la Universitatea Waterloo, şi Martyn S. Gabel, doctorand la aceeaşi universitate, au vrut să vadă dacă starea de spirit influenţează facultăţile necesare pentru a realiza sarcinile de zi cu zi, concentrându-se pe reactivitatea emoţională, care se referă la sensibilitatea, intensitatea şi durata răspunsurilor noastre emoţionale asociate cu starea de spirit, relatează Medical Xpress.
„Rezultatele noastre arată că există oameni care atunci când sunt în toane rele se descurcă mai bine la activităţile zilnice”, a precizat McAuley.
Indivizii cu reactivitate emoţională ridicată – cei care aveau răspunsuri emoţionale rapide, intense şi de durată – s-au descurcat mai bine la sarcinile executive atunci când treceau prin toane rele. Indivizii cu reactivitate emoţională scăzută au avut efectul opus, cu toane rele asociate cu o funcţie executivă mai slabă.
Studiul a inclus 95 de participanţi, fiecare completând nouă sarcini diferite şi chestionare care evaluau starea de spirit şi reactivitatea emoţională.
Este nevoie de mai multe studii pentru a explica această relaţie, dar unele studii sugerează că oamenii mai reactivi sunt obişnuiţi să treacă prin emoţii negative, deci pentru ei este o mai mică distragere a atenţiei.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum ne influenţează culorile starea de spirit