O agenţie americană de mediu susţine că austriecii se aprovizionează cu lemn din parcurile naţionale ale României
„Schweighofer se aprovizionează cu lemn de la peste 250 de depozite de buşteni diferite de pe întreg teritoriul României, după ce şi-a vândut o mare parte din terenurile forestiere şi majoritatea depozitelor de buşteni proprii. Aceste depozite sunt firme locale, independente, având fiecare propriile practici şi standarde de aprovizionare. În acest fel, Compania Schweighofer nu deţine niciun control privind traseul lemnului, de la pădurea de origine şi nu poate, astfel, să excludă lemnul provenit din surse ilegale sau din parcuri naţionale ori alte zone protejate”, se arată într-un raport al EIA, prezentat, marţi, într-o coferinţă organizată de Declic.
De asemenea, EIA acuză şi companiile Kronospan şi Egger de aceleaşi practici, potrivit Mediafax.
Potrivit investigaţiei EIA, furnizorii de lemn ai firmei Schweighofer ar fi transportat peste 35.000 metri cubi de lemn provenit doar din două parcuri naţionale în decursul a 18 luni, începând din ianuarie 2017, până în iunie 2018.
„EIA a analizat 18 luni de date de pe site-ul Inspectorul Pădurii şi a identificat peste 50 de zone de exploatare forestieră din două parcuri naţionale din nordul României, de unde furnizorii Schweighofer se aprovizionează în mod regulat cu lemn”, se mai arată în raportul EIA.
Potrivit sursei citate, România ar fi pierdut, din 2005 şi până în prezent, aproximativ 200.000 de hectare de păduri virgine.
„România rămâne o ţară cu risc ridicat în privinţa tăierilor ilegale de lemn. Un studiu ştiinţific realizat în anul 2005 estima că România deţinea două treimi din pădurile virgine încă existente în Europa, totalizând aproximativ 300.000 hectare. Analize mai recente sunt încă în curs de desfăşurare, însă prognozele sunt pesimiste. Cercetătorii estimează că totalul pentru anul 2018 va fi mai aproape de 100.000 hectare”, se mai arată în raportul EIA.