”Comportamentul sexual compulsiv” a devenit acum o tulburare mintală
Termenul de „dependenţă de sex” a tot apărut în diferite contexte în ultimele decenii, dar experţii nu au căzut de acord cu privire la existenţa unei astfel de condiţii, scrie Medical Xpress.
În ultimul episod din această dispută, OMS face un pas important în direcţia legitimizării conceptului, prin recunoaşterea existenţei tulburării de comportament sexual compulsiv – sau ”compulsive sexual behaviour disorder”, prescurtat CSBD – ca boală mintală.
Totuşi, oficialii Naţiunilor Unite specializaţi în probleme de sănătate susţin că este nevoie de mai multe studii înainte de a descrie tulburarea ca dependenţă; lucru pe care îl recunosc şi experţii de la OMS. „Din punct de vedere conservator, nu simţim că dovezile sunt aici… că procesul este echivalent cu cel al alcoolului sau heroinei”, a precizat Geoffrey Reed.
În actualizarea publicată luna trecută în ICD (International Classification of Diseases), OMS a caracterizat condiţia ca fiind „un eşec persistent în a controla impulsuri sexuale intense şi repetitive care cauzează suferinţă sau deteriorare”.
Desigur, aşa cum precizează şi cercetătorii, CSBD nu trebuie folosită ca scuză pentru comportamentul sexual agresiv, ci este un mijloc de a aborda astfel de cazuri, într-o manieră care ar putea preveni întâmplări nefericite precum violul. „Nu scuză abuzul sexual sau violarea cuiva, aşa cum nici a fi un alcoolic nu scuză condusul în stare de ebrietate. Tot ai luat o decizie de a acţiona”, a adăugat Reed.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Este dependenţa de sex o boală?
Dependenţa de sex sau cum arată drumul de la plăcere la boală
Persoanele credincioase au o tendinţă mai mare de a se considera dependente de pornografie
3% dintre femei sunt dependente de sex. Concluzia unui studiu