De ce ar trebui să-i citeşti copilului poveşti
De ce este bine să citeşti poveşti
1. Le stimulează imaginaţia
Cum să citim o poveste… pentru a inventa alte o sută? Valoarea unei poveşti se bazează chiar pe acest fapt: pe puterea sa de a prezenta într-un mod fantastic, şi în acelaşi timp credibil întâmplările, cu o limbă unică, în care se împletesc posibilul cu imposibilul şi raţionalul cu iraţionalul. Astfel, o lume infinită se deschide în faţa lui, un univers de noi cunoştinţe, întâmplări, dar şi sentimente pe care micuţul le are faţă de această lume a poveştilor.
2. Îi învaţă diferenţa între bine şi rău
Lupta prinţului cu dragonul sau a oii cu lupul îl pregăteşte pe copil să facă faţă momentelor viitoare, când nu va mai avea protecţia părinţilor. De asemenea, sunt o lecţie de morală. În finalul poveştii răul pierde întotdeauna, iar în mintea copilului binele şi tot ce este corect se asociază cu succesul şi cu dreptatea.
3. Le transmit un mesaj de cooperare
În cele mai multe poveşti există un personaj care colaborează cu eroul sau cu eroina. Protagoniştii nu-şi pot atinge ţelul singuri, fără sfatul cuiva, oricât de deştepţi, bogaţi sau puternici ar fi. Prin intermediul poveştilor copiii învaţă de mici cât de important este să lucrezi în echipă şi să accepţi ajutorul celorlalţi.
Continuarea pe CSID.