Miliardarul american Elon Musk a distribuit pe Twitter fotografii şi imagini video cu o capsulă metalică care ar putea fi utilizată pentru salvarea băieţilor şi a antrenorului lor rămaşi blocaţi într-o peşteră inundată din nordul Thailandei. Până la publicarea acestei ştiri au fost salvaţi opt dintre băieţii rămaşi blocaţi în peşteră.
Fotografiile postate de Elon Musk surprind momentul în care o echipă testează capsula în bazinul de înot al unui liceu din Los Angeles.
Magnatul american a subliniat duminică într-un mesaj pe Twitter că micul dispozitiv, supranumit „submarinul format pici”, se află deja în drum spre Thailanda, unde va sosi în următoarele 17 ore. „Sper că va fi util. Dacă nu, probabil că va fi folositor într-o situaţie viitoare”, subliniază Elon Musk în mesajul său.
Patru copii au fost scoşi luni din peştera Tham Luang din nordul Thailandei, numărul total al copiillor salvaţi ajungând la opt, au declarat reprezentanţii Forţelor Navale din Thailanda, relatează
Mediafax.
Încă patru copii şi antrenorul echipei sunt blocaţi în peşteră. Salvatorii plănuiesc să îi scoată la suprafaţă marţi.
Operaţiunea de salvare de luni a început la ora locală 11.00 (7.00, ora României) şi a necesitat implicarea mai multor salvatori decât cea de duminică. Treisprezece scafandri străini şi cinci thailandezi s-au ocupat de ghidarea copiilor spre ieşirea din peşteră.
Echipajele de salvare au scos patru copii duminică din peşteră, în prima fază a operaţiunii, apoi a urmat o pauză pe timpul nopţii în care au fost înlocuite rezervele de oxigen pe traseu.
Cei patru copii salvaţi luni au fost preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la un spital din Chiang Rai, unde sunt trataţi şi copiii salvaţi duminică.
Medicii de la spitalul din Chiang Rai în care aceştia sunt trataţi au declarat că cei patru copii sunt în stare bună. Aceştia sunt momentan ţinuţi în carantină, pentru a evita transmiterea infecţiilor. Doctorii au adăugat că îi vor lăsa curând pe părinţi să îi viziteze.
Operaţiunea de salvare a celor 13 sportivi reprezintă un efort internaţional, echipa fiind alcătuită din experţi din Marea Britanie, SUA, China, Australia, Japonia, Laos şi Myanmar.