Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva - şi Prefectura Mureş au câştigat procesul cu urmaşii baronului Daniel Banffy, menţinând astfel în proprietatea statului 9.323,8 hectare de pădure din judeţul Mureş, pe raza comunelor Stânceni, Răstoliţa şi Lunca Bradului, arată un comunicat transmis vineri.
„Aceste suprafeţe se alătură celor peste 220.000 de hectare de pădure recuperate sau menţinute în patrimoniul statului de către juriştii Romsilva, în ultimii doi ani şi jumătate”, precizează Regia Pădurilor.
Printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă din iunie 2007, trei urmaşi ai baronului Daniel Banffy au obţinut, pe cale judecătorească, reconstituirea dreptului de proprietate pentru cele 9.323,8 hectare cu păduri, păşuni şi fâneţe, scrie
Mediafax.
„Pe o perioadă de câţiva ani, specialiştii Direcţiei Silvice Mureş şi ai Prefecturii Mureş au derulat o amplă cercetare arhivistică, în România şi Ungaria, referitoare la documente ce au stat la baza preluării în proprietatea statului a celor 9.323,8 hectare. În urmă cu patru ani, la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţi au fost descoperite o serie de documente care au condus la exercitarea unei căi de atac extraordinare împotriva hotărârii judecătoreşti prin care se reconstituia dreptul de proprietate urmaşilor baronului Daniel Banffy. Astfel, s-a descoperit că baronul Daniel Banffy a fost inculpat, în anul 1946, şi condamnat şase ani mai târziu pentru instigare la crime împotriva umanităţii, judecătorii dispunând şi confiscarea averii acestuia, pentru fapte comise în timpul ocupaţiei horthyste, care au condus la moartea mai multor locuitori ai comunei Lunca Bradului”, precizează Romsilva.
Aşadar, arată Romsilva, „proprietăţile baronului Daniel Banffy nu au fost preluate abuziv de către regimul comunist, ci legal, pe baza legilor postbelice ce pedepseau crimele de război şi colaborarea cu inamicii României şi statelor Aliate”.
Pe baza acestor documente, juriştii au promovat o cerere de revizuire, procesul fiind strămutat la Judecătoria Giurgiu, care a dat câştig de cauză Direcţiei Silvice Mureş şi Instituţiei Prefectului judeţului Mureş în anul 2016, hotărâre menţinută în urma recursului de către magistraţii Tribunalului Giurgiu.
„Juriştii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva au reuşit, în ultimii doi ani şi jumătate, să menţină sau să reintroducă în proprietatea publică a statului, în urma proceselor, 230.514,25 hectare de pădure, cel mai cunoscut caz fiind cel de anul trecut, când 166.813 hectare de păduri revendicate de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei au rămas în proprietatea statului şi în administratea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva”, se mai arată în comunicat.
În prezent, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva – administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului şi asigură servicii silvice, pe baze contractuale, pentru aproximativ un milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate, a autorităţilor publice locale sau privată.