Avem nevoie de fibre în alimentaţia noastră. Pentru că fibrele solubile, cele care se dizolvă în apă, formează o substanţă ca un fel de gel care încetineşte digestia. Astfel, se întârzie absorbţia intestinală şi, ca rezultat, scade nivelul colesterolului, fapt ce e dovedit că ne protejează inima.
Fibrele insolubile, cele care nu se dizolvă în apă, accelerează mişcările bolului alimentar. Sunt şi alte beneficii majore pentru sănătate oferite de fibre ( ajută la reducerea tensiunii arteriale, ameliorează diabetul, scad nivelul de glucoză, riscul de a face hemoroizi, te pot ajuta să slăbeşti pentru că eşti nevoit să mesteci mai mult şi acest lucru îţi oferă o senzaţie de saţietate), mai ales dacă avem aportul optim de fibre: între 25 (femeile) şi 38 de grame (bărbaţii) zilnic. Pentru a putea avea cantitatea necesară de fibre în alimentaţie, ar trebui să ne orientăm spre cele mai importante surse de fibre, iar două dintre acestea sunt quinoa şi chia. Iată de ce ar trebui să le introduce în alimentaţia ta.
Quinoa
Se ştie despre existenţa quinoa de trei, patru mii de ani, când incaşii credeau că aceasta creşte rezistenţa luptătorilor. Denumită “ mama grânelor” sau “alimentul viitorului”, quinoa conţine de două ori mai multe fibre decât majoritatea cerealelor, dar şi proteine şi fier. Quinoa poate fi o alegere bună pentru cei care au diabet pentru că are un indice glicemic.
Seminţele de quinoa au mai mult de 12 % fibre. O singură porţie ( o cană) conţine 12 grame de fibre. Şi, extrem de important, 36% din aceste fibre sunt solubile, iar 64% insolubile. Pentru că fibrele nu se digeră, ci trec prin sistemul digestiv aproape intacte, ele ajutădigestia, scad nivelul de cholesterol, reglează zahărul din sânge şi ajută la slăbire pentru că te fac să te simţi sătul într-un timp mai rapid.
Chia
Pentru nişte seminţe atât de mici, chia conţie nutrienţi extrem de importanţi, unii nutriţionişti considerând-o unul dintre alimentele cu cel mai mare conţinut de fibre. Deşi aproape necunoscută în Europa, chia este o mâncare tradiţională în Mexic şi regiunile din sud ale Statelor Unite. Datorită conţinutului ridicat în fibre şi al multiplelor beneficii pentru sănătate, chia este considerată un superaliment. 100 de grame de seminţe de chia conţin 56,5 grame de fibre, dintre care 14 grame de fibre solubile, cele cu impact direct asupra scăderii nivelului de colesterol şi asupra absorbţiei scăzute a glucozei.