Preţul imens pe care urmaşii noştri vor trebui să-l plătească din cauza inundaţiilor rezultate în urma creşterii nivelului mărilor
Publicat recent în Environmental Research Letters, un studiu condus de cercetătorii de la NOC (National Oceanographic Centre) din Marea Britanie a arătat că acest cost variază de la ţară la ţară, în funcţie de, bineînţeles, localizarea geografică, dar şi de infrastructura existentă, ţările mai dezvoltate în acest sens suferind cel mai puţin, potrivit Science Daily.
„Mai mult de 600 de milioane de oameni trăiesc în zonele de coastă cu altitudine mică de mai puţin de 10 metri peste nivelul mării. Într-un climat care devine din ce în ce mai cald, nivelul mării va continua să crească din cauza topirii gheţarilor de la poli”, a precizat Svetlana Jevrejeva, conducătoarea acestui studiu.
„Am găsit că, la o creştere de 1,5 grade Celsius până în 2100, nivelul mării va creşte în medie cu 0,52 metri. Dar, dacă ţinta de 2 grade nu este atinsă, vom avea o creştere medie de 0,86 de metri, iar cel mai rău caz va fi o creştere de 1,8 metri. Dacă încălzirea globală nu este redusă, costul pentru reparaţii în urma inundaţiilor va fi de 14 trilioane de dolari la scară globală la creşterea medie a nivelului mării de 0,86 metri şi până la 27 de trilioane de dolari dacă nivelul creşte cu 1,8 metri. Suma aceasta ar însemna 2,8% din GDP-ul global din 2100”, a adăugat cercetătoarea.
Mai rău decât atât, Jevrejeva a adăugat că „aceste niveluri extreme vor avea un efect negativ asupra economiilor din ţările de pe coastă în curs de dezvoltare” (plecând de la premiza că în 2100 vor mai fi în curs de dezvoltare).
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Creşterea nivelului mării va duce la inundaţii catastrofale în anumite zone
Cu cât va creşte nivelul mărilor şi oceanelor, ca urmare a topirii masive a calotei glaciare