Ministerul Culturii doreşte să declare Muzeul Bucovinei instituţie de importanţă naţională
Consiliul Judeţean Suceava a cerut acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului Bucovinei, scrie Mediafax.
„În acest scop, a fost adus drept argument faptul că în patrimoniul muzeului se află colecţii unicat la nivel naţional, cum sunt Cetatea de Scaun a Sucevei, monument istoric reprezentativ şi unicat pentru istoria noastră, precum şi colecţii unice în cadrul Muzeului de Ştiinţele Naturii, colecţia de Scolytide şi colecţia de Malofage «Ştefan Negru»”, arată o notă de fundamentare făcută publică de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Muzeul Bucovinei este o instituţie publică cu personalitate juridică, înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Suceava nr. 2/2002, care funcţionează conform Legii nr. 311/2003 a muzeelor şi a colecţiilor publice, republicată, şi care se finanţează din venituri proprii şi din subvenţii alocate de Consiliul Judeţean Suceava.
Muzeul are ca obiect de activitate: cercetarea, achiziţionarea, tezaurizarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional şi universal, legat de om şi mediul său, de istorie, artă, etnografie, ştiinţele naturii, planetariu-astronomie, cu rolul social de cunoaştere, educaţie şi petrecere a timpului liber.
Muzeul Bucovinei s-a aflat, până în anul 2003, în subordinea Ministerului Culturii, când, în baza Hotărârii nr. 1235/2003 privind stabilirea unor măsuri pentru funcţionarea instituţiilor de cultură care se finanţează din bugetele locale, instituţia a trecut sub autoritatea Consiliului Judeţean Suceava. Astfel, Consiliul Judeţean Suceava, potrivit prevederilor art. 14 din Normele de clasificare a muzeelor şi a colecţiilor publice, aprobate prin ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2185/2007, a cerut acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională.
Solicitarea Consiliului Judeţean Suceava a fost supusă analizei Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor în şedinţa din 24 aprilie, care a avizat-o favorabil.