Cercetătorii au realizat un experiment social în care oamenii au fost puşi să joace mai multe jocuri pentru a câştiga bani reali.Conform Science Alert, persoanele alese au fost încadrate în două categorii, unii cu un statut financiar mai ridicat, iar ceilalţi mai scăzut, ce au determinat suma de bani pe care o primeau la începutul experimentului.
În cadrul jocului, participanţii trebuiau să decidă cât de mulţi bani îşi doreau să păstreze şi suma pe care doreau să o doneze unui grup comun din care se împărţeau apoi bani tuturor participanţilor. În unele cazuri, averea fiecărei persoană era determinată de noroc, alteori se baza pe eforturile lor. Per total, persoanele din grupul cu avea o sumă mai mică de bani au contribuit mai mult decât cei din grupul ce avea o sumă mai mare de bani. De asemenea, cei ce şi-au obţinut banii prin intermediul eforturilor proprii au contribuit şi mai puţin.
„În cazxul indivizilor cu un statut crescut, modul în care au obţinut banii a determinat nivelul de cooperare”, a afirmat Magda Osman, principala autoare a studiului şi profesoară din cadrul Universităţii Queen Mary.
„Însă acest lucru nu s-a aplicat şi grupului ce deţinea o sumă mai mică. Modul în care au ajuns la acest nivel nu a determinat comportamentul din cadrul jocului”, a adăugat ea.
Dacă obţii ceea ce ai prin eforturi proprii, eşti mult mai dornic să-ţi păstrezi ceea ce ai câştigat. Însă atunci când averea ta este limitată, eşti mult mai cooperant. „Acest lucru nu se produce din altruism”, a adăugat ea. Aceste persoane se gândesc că prin contribuire şi alţii vor lua aceeaşi decizie, iar în cele din urmă vor obţine un profit din această acţiune.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: