Afinele sunt fructele de pădure cele mai bogate în antioxidanţi, iar numeroasele lor beneficii le transformă în adevărate ,,comori’’ nutriţionale. Afinele pot fi alegerea potrivită pentru cei care doresc să scadă în greutate, iar asta datorită nutriţienţilor şi conţinutului sărac în carbohidraţi.
“Recomand consumul de afine, atât în stare proaspătă, cât şi congelată, deaorece îşi păstrază majoritatea nutriţienţilor şi prin procesul de conservare. Acestea pot fi consumate la micul dejun sau la drept gustare, pentru că aduc un plus de energie şi nutriţienţii ideali pentru începerea zilei”, susţine medicul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?
Iată ce alte beneficii au fructele-minune în opinia specialistului!
Întăresc sistemul imunitar. Afinele sunt bogate în antioxidanţi (numiţi antocianina), vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care întăreşte imunitatea şi are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier ( ajută imunitatea prin creşterea hemoglobinei şi a concentraţiei de oxigen din sânge).
Afinele neutralizează radicalii liberi care pot promova boala şi îmbătrânirea în organism.
Scad colesterolul şi ne menţin tineri
Consumul regulat are efecte hipolipemiante, prin scăderea colesterolului şi nivelului de trigliceride. De asemenea, ajută la menţinerea sănătăţii tractului urinar.
Afinele conţin un compus format din moleculele grele, care are practic aceleaşi proprietăţi ca antibioticele. Moleculele mari şi grele spală practic bacteriile de pe pereţii tractului urinar şi previn declanşarea infecţiei.
Ajută vederea. Extractul de afine conţine un nivel ridicat de compuşi: antocianozide, carotenoide (luteină, zeaxantină), flavonoide care încetinesc pierderea vederii. Aceştia, prin proprietăţile lor antioxidative, pot preveni sau întârzia toate problemele legate de îmbătrânire, cum ar fi degenerescenţa maculară, cataracta, miopia şi hipermetropia, uscăciunea ochilor şi infecţiile, în special cele de la nivelul retinei.
Menţin sănătatea creierului prin conţinutul de antocianine, vitamine A, complexul-B, C şi E, zinc, sodiu, potasiu şi alte minerale. Pot preîntâmpina apariţia tulburărilor nevrotice, deoarece previn degenerarea neuronilor şi a celulelor creierului şi ajută la menţinerea sănătăţii sistemului nervos central.