Anual, mii de pacienţi români sunt diagnosticaţi cu stenoză aortică ("aortă de porţelan"), o afecţiune degenerativă severă a inimii, pentru care tratamentul uzual recomandat este intervenţia pe cord deschis. Unii pacienţi au însă patologii severe asociate, care cresc riscul operator.
Acesta a fost cazul unei paciente în vârstă de 77 de ani, care suferea de insuficienţă cardiacă severă, provocată de stenoza valvei aortice în asociere cu “aorta de porţelan”. Echipa de medici din cadrul Spitalului Clinic Sanador i-a realizat la începutul lunii o intervenţie hibridă complexă TAVI Transapical – implantarea transcateter a unei proteze de aortă, cu abord chirurgical prin apexul ventriculului stâng (vârful inimii). Aplicată candidaţilor corect selectaţi, intervenţia TAVI are o rată de succes de 95%, crescând perioada de supravieţuire şi îmbunătăţind semnificativ calitatea vieţii pacientului.
Pacienţii cu stenoză aortică prezintă dureri toracice, greutate la respiraţie cu oboseală progresivă şi ameţeli. Stenoza aortică este afecţiune degenerativă severă şi lent progresivă a valvei care separă ventriculul stâng al inimii de aortă. Pe măsura îmbătrânirii, această supapă, valva aortică se calcifică din cauza depunerilor de calciu şi colesterol, pierzându-şi mobilitatea şi împiedicând astfel circulaţia eficientă a sângelui în organism. Netratată, stenoza aortică este asociată cu disfuncţii cardiace progresive, până la boli cardiace în stadiu terminal.
“Scopul nostru este să acoperim, în Spitalul Clinic Sanador, întreaga gama de intervenţii minim – invazive din sfera chirurgiei cardiace, proceduri care scurtează suferinţa pacientului şi oferă rezultate extrem de eficiente. Procedura TAVI reprezintă soluţia salvatoare pentru pacienţii diagnosticaţi cu stenoză aortică severă, dar care nu pot urma tratamentul usual intervenţia pe cord deschis, din cauza unor patologii asociate care cresc riscul operator.
Citeşte continuarea pe
CSID