În sfârşit, după mai multe studii cu rezultate contradictorii, s-au aflat efectele excesului de sare asupra sănătăţii
„Sodiul este cunoscut pentru dificultatea cu care este măsurat”, a precizat Nancy Cook de la Brigham and Women’s Hospital, una dintre autoarele studiului. „Sodiul este ascuns – de multe ori nu ştii ce cantitate consumi, ceea ce face dificilă o estimare a consumului obţinută în urma chestionarelor cu privire la dietă. Excreţiile de sodiu reprezintă cea mai bună măsurătoare, dar sunt mai multe moduri de a-l obţine. În lucrarea noastră, am folosit mai multe feluri de măsurători pentru a obţine o imagine mai clară”.
Studiul a inclus aproape 3.000 de participanţi cu pre-hipertensiune. Consumul de sodiu poate fi măsurat folosind testele asupra urinii. Totuşi, nivelurile de sodiu din urină pot fluctua în timpul unei zile, astfel că nivelul general de sodiu dintr-o anumită zi are nevoie de mai multe mostre prelevate în 24 de ore. De asemenea, consumul de sodiu se poate schimba de la o zi la alta, ceea ce înseamnă că cea mai bună cale de a obţine o imagine completă este de a lua mostre în mai multe zile, relatează Science Daily.
Cu această abordare şi folosind mai multe metode statistice, cercetătorii au descoperit că există într-adevăr o legătură între consumul ridicat de sare şi creşterea riscului de boli cardiovasculare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Sarea ar putea rezolva una dintre cele mai mari probleme ale omului modern: schimbările climatice
Ce se întâmplă atunci când pui sare pe castraveţi