Care este legătura dintre pepene şi anemie?
„Principalul argument al pepenilor este legat de cantitate. Recomandat mai ales pacienţilor care au nevoie de o cporţie mare pentru a simţi satisfacţia unei mese bune, pepenele se serveşte în cantităţi generoase. Având în vedere că numai 25 de g de ciocolată aduc 100 kcal, în cazul pepenelui, 350 g conţin 100 kcal, deci cantitatea este mai mare şi vom avea satisfacţia că am mâncat ceva dulce’’, precizează medicul nutriţionist Mihaela Posea pentru Ce se întâmplă, doctore?!
O porţie de 350 g de pepene roşu conţine numai 100 kcal şi 26 g carbohidraţi, 2 g proteine, 0.5 g grăsimi şi 1.4 g fibre. „Necesarul de fibre pentru un adult este de aproximativ 14 g pentru fiecare 1.000 de kcal consumate. Din punct de vedere al vitaminelor, aceeaşi porţie de 350 g asigură mai mult de jumătate din necesarul zilnic de vitamina A şi aproximativ o treime din necesarul de vitamina C. În cantităţi ceva mai mici decât cele enumerate deja, găsim şi vitaminele B5, B6, B1, B2, B3 dar şi minerale precum cupru, fier, magneziu sau potasiu’’, adaugă specialistul.
O porţie de 300 g de pepene galben conţine 100 kcal şi 24 g carbohidraţi, 2.5 g proteine, 0.6 g grăsimi şi 2.7 g fibre. „Din punct de vedere al vitaminelor, aceeaşi porţie de 300 g asigură de 3 ori necesarul zilnic de vitamina A şi acoperă necesarul de vitamina C. În cantităţi mai mici găsim vitamina B6, acid folic, vitamina B3, vitamina B1 dar şi potasiu, cupru, magneziu şi fier’’, mai spune nutriţionistul Mihaela Posea.
Citeşte continuarea pe CSID.