Simptomele, factorii de risc, tratamentul şi prevenţia cancerului de colon
Cancerul de colon se poate dezvolta în orice segment colonic. În momentul de faţă nu se cunoaşte cu exactitate cauza bolii, dar s-au identificat mai mulţi factori de risc:
- alimentari: dieta bogată în grăsimi, carnea roşie şi carnea procesată; obezitatea, sedentarismul; diabetul zaharat de tip 2, fumatul.
- Alţi factori: boli inflamatorii ale intestinului, polipii colorectali, un alt cancer.
“Majoritatea (80 %) sunt sporadice, adică nu sunt legate de o moştenire genetică. Aproximativ 20% apar în context familial, din cauza moştenirii genetice, de la unul sau ambii părinţi. Sindroamele ereditare cele mai cunoscute sunt PAF – polipoza adenomatoasă familială sau Lynch- cancerul colorectal non-polipozic ereditar’’, precizează Dr. Carmen Bodale, medic specialist oncolog, pentru Ce se întâmplă. doctore?!
Simptomele cancerului de colon
În faza incipientă, majoritatea cancerelor de colon nu provoacă dureri sau simptome.
Semne: prezenţa sângelui, care poate fi roşu sau negru, în materiile fecale. Sângerarile pot fi, uneori, neobservabile cu ochiul liber, acestea pot duce la deficit de fier (anemie) şi la simptome precum oboseală, dispnee şi paloarea pielii.