Studiile anterioare au arătat că oamenii au devenit mai inteligenţi în prima parte a secolului trecut, un tipar care a fost numit efectul Flynn. Mai multe teorii au fost propuse pentru a explica această luminare a minţii umane, precum alimentaţia mai bună, un sistem de sănătate adecvat, educaţie etc., aceşti factori putând ajuta oamenii să devină indivizi mai inteligenţi, relatează Medical Xpress.
Acum, conform cercetătorilor norvegieni, tiparul acesta a luat sfârşit, iar coeficientul de inteligenţă a început să scadă.
Studiul a constat în analizarea rezultatelor testelor IQ ale bărbaţilor tineri care au intrat în serviciul militar obligatoriu al Norvegiei în perioada 1970 – 2009. În total, au fost luate în considerare 730.000 de rezultate. Cercetătorii au găsit că scorurile au scăzut cu o medie de 7 puncte per generaţie.
De asemenea, specialiştii au găsit că există unele diferenţe între grupurile de familie, sugerând că declinul poate fi şi din cauza factorilor de mediu. Se mai sugerează şi că schimbările modului de viaţă pot reprezenta o cauză a fenomenului, precum şi schimbările din sistemul de educaţie şi faptul că, astăzi, copiii citesc mai puţin, preferând alte activităţi.
Din păcate, alţi cercetători au ajuns la rezultate similare. O echipă britanică a găsit că IQ-ul a scăzut cu 2,5-4,3 puncte în fiecare deceniu de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial. Anul trecut, o altă echipă de cercetători americani a găsit că cei care au crescut mâncând mai mult peşte aveau în general un IQ mai mare şi, de asemenea, dormeau mai bine, ceea ce reprezintă un alt factor implicat în nivelul de inteligenţă al adulţilor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Două calităţi care influenţează succesul şcolar mai mult decât coeficientul de inteligenţă
Coeficientul de inteligenţă al adolescenţilor se poate schimba considerabil în câţiva ani
Cât de inteligent eşti cu adevărat? Dacă ai aceste nouă calităţi te poţi numi o persoană inteligentă