Hipotiroidism sau hipertiroidism
”Tulburările tiroidiene sunt de 4 până la 7 ori mai frecvente la femei decât la bărbaţi. Una din 8 femei va dezvolta, de a lungul vieţii, o afecţiune tiroidiană, iar mai mult de jumătate (60%) dintre persoanele afectate de boli ale tiroidei nu conştientizează prezenţa afecţiunii”, explică dr. Liliana Faur, medic specialist endocrinolog, pentru Ce se întâmplă, doctore?
Tiroida poate suferi modificări funcţionale, astfel încât vorbim de hipotiroidism când există o insuficientă eliberare de hormoni tiroidieni sau hipertiroidism, în cazul punerii în circulaţie a unei cantităţi excesive de hormoni tiroidieni. Modificările structurale vizează creşterea globală în dimensiuni, denumită guşă, sau prezenţa de noduli tiroidieni. Guşa nu este întotdeauna sinonimă cu boala, deoarece mărirea tiroidei poate fi cauzată şi de condiţii fiziologice precum pubertatea şi sarcina.
”Cauzele afecţiunilor tiroidiene sunt în mare parte necunoscute. Datorită consumului actual de sare şi pâine iodată, deficienţa de iod este mai rară printre cauzele bolii tiroidiene, comparativ cu anii precedenţi.
Cele mai frecvente cauze ale disfuncţiei tiroidiene sunt bolile autoimune. Afecţiunile autoimune sunt cauzate de proteine anormale (numite „anticorpi”) şi de celule albe din sânge care stimuleaza sau deteriorează glanda tiroidă.