Home » D:News » Care sunt semnele care pot indica o afecţiune a glandei tiroide

Care sunt semnele care pot indica o afecţiune a glandei tiroide

Care sunt semnele care pot indica o afecţiune a glandei tiroide
Publicat: 15.06.2018
Glanda tiroidă este situată pe linia mediană a gâtului, în jumatătea inferioară. Este un organ mic, care nu depăşeşte 20 grame. Cu toate acestea, hormonii pe care îi secretă sunt esenţiali pentru creştere şi metabolism, având un impact direct asupra tuturor funcţiilor corpului uman, cum ar fi frecvenţa cardiacă, nivelul colesterolului, greutatea corporală, energia, contracţia musculară şi relaxarea, textura pielii şi părului, motilitatea intestinală, fertilitatea, memoria şi dispozitia.

Hipotiroidism sau hipertiroidism

”Tulburările tiroidiene sunt de 4 până la 7 ori mai frecvente la femei decât la bărbaţi. Una din 8 femei va dezvolta, de a lungul vieţii, o afecţiune tiroidiană, iar mai mult de jumătate (60%) dintre persoanele afectate de boli ale tiroidei nu conştientizează prezenţa afecţiunii”, explică dr. Liliana Faur, medic specialist endocrinolog, pentru Ce se întâmplă, doctore?

Tiroida poate suferi modificări funcţionale, astfel încât vorbim de hipotiroidism când există o insuficientă eliberare de hormoni tiroidieni sau hipertiroidism, în cazul punerii în circulaţie  a unei cantităţi excesive de hormoni tiroidieni. Modificările structurale vizează creşterea globală în dimensiuni, denumită guşă, sau prezenţa de noduli tiroidieni.  Guşa nu este întotdeauna sinonimă cu boala, deoarece mărirea tiroidei poate fi cauzată şi de condiţii fiziologice precum pubertatea şi sarcina.

”Cauzele afecţiunilor tiroidiene sunt în mare parte necunoscute. Datorită consumului actual de sare şi pâine iodată, deficienţa de iod este mai rară printre cauzele bolii tiroidiene, comparativ cu anii precedenţi.

Cele mai frecvente cauze ale disfuncţiei tiroidiene sunt bolile autoimune. Afecţiunile autoimune sunt cauzate de proteine ​​anormale (numite „anticorpi”) şi de celule albe din sânge care stimuleaza sau  deteriorează glanda tiroidă.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase