Ştim deja că există multe bacterii pe prosopul din bucătărie, dar care sunt riscurile acestora?

23 06. 2018, 12:00

În cadrul studiului, cercetătorii au adunat 100 de prosoape de bucătărie de la diferite familii din care au extras mostre de bacterii care au fost ulterior crescute în laborator, scrie Live Science.

Rezultatele au arătat că 49% dintre prosoape au fost testate pozitiv pentru bacterii, iar dintre acestea cele mai mari populaţii de bacterii se aflau în prosoapele cu familii mai mari. De menţionat că toate cele 100 de prosoape au fost folosite timp de o lună, fără să fie spălate.

De asemenea, prosoapele folosite în mai multe scopuri, cum ar fi ştergerea tacâmurilor, a farfuriilor şi a mâinilor aveau mai multe bacterii decât cele folosite pentru un singur scop.

Din prosoapele testate pozitiv pentru bacterii, aproximativ 73% aveau bacterii care se găsesc în intestinul uman, precum E. coli. Circa 14% aveau Staphylococcus aureus, o bacterie care se găseşte pe pielea umană. În mod obişnuit, Staphylococcus aureus nu cauzează probleme la oamenii sănătoşi, dar dacă ajunge în mâncare, poate produce toxine care pot duce la toxiinfecţie alimentară.

„Ce am găsit nu mă îngrijorează”, a precizat Benjamin Chapman, profesor la North Carolina State University şi unul dintre autorii studiului. „Studiul nu a găsit unele dintre cele mai răspândite cauze pentru contaminarea alimentelor, precum Salmonella, Campylobacter sau tipurile patogenice de E. coli, precum E. coli O157:H7”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

În prosopul de baie se află milioane de bacterii. Cât de des ar trebui schimbat?

Mii de specii de bacterii se adăpostesc în locuinţele noastre

Cercetătorii au determinat o bacterie să producă electricitate. ”Poate produce electricitate în timp ce curăţă apa”

Pericolul din uscătoarele de mâini din toalete: de ce ar trebui evitate