Home » D:News » Alan Bean, al patrulea om care a păşit pe Lună, a murit. A fost şi un important artist – GALERIE FOTO

Alan Bean, al patrulea om care a păşit pe Lună, a murit. A fost şi un important artist – GALERIE FOTO

Publicat: 27.05.2018
Fostul mare astronaut Alan Bean, pilot al modulului lunar Apollo 12, a murit la vârsta de 86 de ani, într-un spital din Texas.

Potrvit familiei sale, citate de BBC, în urmă cu două săptămâni Bean s-a îmbolnăvit în Indiana şi a fost internat într-un spital din Houston (Texas), unde a şi murit.

Galerie foto

vezi galeria
13 foto

Fost pilot de testări în Marina Americană, Alan Bean a fost recrutat, în 1963, ca stagiar de către NASA, pe când avea 31 de ani.

Americanul a avut două misiuni în spaţiu. Prima a fost pe Lună, în cadrul misiunii Apollo 12 din 1969, unde a petrecut 31 de ore pe satelitul natural al Terrei şi a pilotat modulul lunar. 

Peste ani, Alan Bean avea să vorbească despre riscurile şi complexitatea misiunii Apollo 12: „Cred că era mai mult science fiction pentru noi, decât pentru public. Ştiam cât de dificil era. Ştiam de câte lucruri era nevoie să meargă bine. Este ca şi când ai merge jumătate de drum prin deşertul Sahara, ai opri maşina, ai campa acolo pentru câteva zile şi apoi ai spera că atunci când o vei porni bateria va funcţiona, altfel eşti ghinionist”.

Patru ani mai târziu, Alan Bean ieşea din nou în spaţiu, ca şef al misiunii Skylab – prima staţie spaţială  americană, în 1973, când a petrecut 59 de zile pe orbita Terrei.
 
S-a retras de la NASA în 1981 şi s-a dedicat vieţii de artist, picturile sale fiind inspirate din călătoriile pe care le-a făcut în spaţiu. Potrivit familiei, Bean îşi „însemna” deseori picturile cu „urme de cizme lunare”, similare celor pe care le-a lăsat el însuşi pe suprafaţa Lunii.
Alan Bean / Credit foto: Nasa
 
Astronautul Mike Massimino l-a descris pe Bean ca fiind „o combinaţie unică de realizări tehnice, ca astronaut, şi artistice, ca pictor”.
 
Cei trei astronauţi care au păşit pe Lună înaintea lui Alan Bean au fost Neil Armstrong şi Buzz Aldrin, în cadrul misiunii Apollo 11 (iulie 1969), precum şi Charles Conrad, care i-a fost coleg în misiunea Apollo 12. Dintre ei, doar Aldrin mai este în viaţă, având acum 88 de ani. 
 
În total, 24 de oameni au zburat către Lună şi 12 au păşit pe suprafaţa ei.
 
în urma lui Alan Bean au rămas soţia sa, Leslie, sora Paula şi doi copii dintr-o căsnicie anterioară, Amy Sue şi Clay.
 
În 14 noiembrie 1969 pleca în spaţiu de la Kennedy Space Center, Florida, misiunea Apollo 12, fiind al 6-lea zbor din programul Apollo şi al 2-lea care a aselenizat. Spre deosebire de Apollo 11, echipajul lui Apollo 12 a aterizat la punct fix, unde şi-a propus. Echipajul era alcătuit din  Richard F. Gordon (care a rămas în modulul lunar), Charles Conrad şi Alan Bean. Conrad şi Bean aveau la ei o camera tv color, dar transmisia s-a întrerupt după ce Bean a distrus din greşeală aparatul, îndreptându-l spre Soare. Cei doi s-au plimbat de 2 ori pe Lună şi au recuperat părţi din vehiculul de teren Surveyor (rămas acolo de la Apollo 11) pentru a le aduce înapoi pe Pământ. Misiunea s-a încheiat cu succes pe 24 noiembrie 1969, când Richard F. Gordon, Charles Conrad şi Alan Bean au revenit pe Terra.
 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase