Sportivul timişorean a revenit în Kathmandu şi se pregăteşte să se întoarcă în ţară, după ce, împreună cu partenerul său Peter Hámor, 53 de ani, au hotărât să renunţe la ascensiunea finală în Munţii Himalaya, în încercarea de a deschide o rută nouă pe vârful Everest (8.848 de metri), din cauza riscului foarte mare de avalanşe în plăci de zăpadă, scrie Mediafax.
“A nins foarte mult, s-a depus un strat de jumătate de metru, apoi a fost soare puternic. S-a creat o placă de gheaţă care pluteşte pe zăpada pufoasă. Când mergeam pe ea vibra sau se crăpa. Riscul ca plăcile să se rupă şi să pornească o avalanşă era foarte mare. Dintr-o astfel de avalanşă nu ai nicio şansă să scapi. Am hotărât să renunţăm anul acesta, cu regret pentru toată munca pe traseul pe care l-am echipat, având entuziasmul de la început”, a spus, joi, Horia Colibăşanu
Astfel, alpinistul timişorean a anunţat că proiectul pe care l-a pregătit în 2018 nu a putut fi dus la final.
Potrivit unui comunicat transmis joi, Horia Colibăşanu şi Peter Hamor au urcat anul acesta până la altitudinea de aproximativ 7.500 de metri şi aşteptau condiţii de vreme bună şi condiţii de zăpadă pentru a putea continua ascensiunea. Aveau nevoie de aproximativ patru zile fără furtuni, vânt puternic şi ninsoare la înălţime şi de strat de zăpadă stabil pe care să se poată avansa.
“Proiectul deosebit din acest an presupunea expunerea la mare altitudine (peste 8.000 metri), pe un traseu dificil, care poate fi parcurs în 4-5 zile. Horia Colibăşanu a plecat în exediţie în 28 martie 2018, iar conform planificării urma să se întoarcă în ţară la începutul lunii iunie”, se arată în comunicat.
Anul acesta a avut loc cea de-a 20-a expediţie internaţională a lui Horia Colibăşanu şi cea de-a 15-a în Himalaya.
Horia Colibăşanu este considerat ca cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.
Anul trecut, Horia Colibăşanu a reuşit să cucerească vârful Everest (8.848 metri), din Munţii Himalaya, stabilind o premieră naţională după ce a urcat pe cel mai înalt vârf de pe Pământ fără şerpaşi sau oxigen suplimentar.