Dormitul mai mult în weekend poate fi benefic, dar nu în totalitate
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat aproape 50.000 de suedezi care au completat un chestionar de 36 de pagini, care acoperea un număr de chestiuni medicale, realizat în 1997. Cercetătorii au monitorizat participanţii în următorii 13 ani, scrie Popular Science.
S-au observat anumite tipare interesante care nu au fost valabile pentru participanţi de peste 65 de ani şi care păreau din ce în ce mai puţin adevărate odată cu înaintarea în vârstă.
„Somnul de scurtă durată a fost asociat cu o mortalitate ridicată în rândul indivizilor cu vârste mai mici de 65 de ani”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată recent în Journal of Sleep Research.
De asemenea, dormitul prea puţin sau prea mult a fost asociat cu o mortalitate ridicată la participanţii cu vârste apropiate – ceea ce ar explica faptul că dormitul mai mult în weekenduri ar fi benefic dacă se recuperează orele nedormite din timpul săptămânii.
Descoperirile ajută la explicarea graficului de mortalitate în formă de U asociat cu multe studii asupra somnului, în care riscul morţii în timpul studiului este ridicat atunci când este corelat cu somn insuficient (5 ore sau mai puţin) sau prea mult (9 ore sau mai mult). Într-un studiu precedent, Torbjörn Åkerstedt, autorul noului studiu, a stabilit că graficul acesta are sens pentru persoanele sub 65 de ani. Ultimul studiu ajută la explicarea modului în care weekendurile, perioada în care oamenii dorm de obicei mai mult, se potrivesc în această ecuaţie.
„Lucrarea precedentă nu a luat în considerare somnul din timpul sfârşitului de săptămână”, a precizat Åkerstedt. Acest studiu a încercat să remedieze lacuna, iar descoperirile demonstrează că somnul din această perioadă a săptămânii poate juca un rol important în echilibrarea orelor de somn per total, efect văzut mai ales la persoanele tinere. „Odată cu creşterea în vârstă, efectul începe să dispară”, a precizat cercetătorul. Odihna oamenilor mai bătrâni pare să fie mai omogenă şi nu îi afectează în aceeaşi manieră precum îi afectează pe tineri tiparul dezechilibrat al orelor de somn.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Adormi greu când ţi-e cald? Iată câteva sfaturi pentru un somn liniştit în perioada caniculei
De ce unii oameni vorbesc în somn?
Poate fi posibil să înveţi în timpul somnului, dar nu aşa cum îţi imaginezi