Se ştia că exerciţiul fizic este unul dintre mijloacele de a reduce riscul de demenţă, dar cercetătorii au arătat că, odată diagnosticată boala, sportul nu împiedică această pierdere a capacităţilor cognitive.
A deveni mai activ „nu încetineşte deteriorarea cognitivă”, au conchis cercetătorii într-un studiu publicat în revista „BMJ”.
Cercetarea a fost efectuată în Anglia pe un eşantion de 494 de pacienţi cu demenţă moderată până la medie. Unui număr de 329 de pacienţi dintre participanţii la studiu le-a fost prescrisă puţină gimnastică.
Dintre aceşti oameni în general vârstnici (în medie 77 de ani), un grup a trebuit să participe la două sesiuni de grup săptămânale de câte o oră până la o oră şi jumătate, plus o oră la domiciliu pe săptămână, în timp ce celălalt grup nu a fost inclus în acest program.
Examinările după şase luni şi un an au arătat că printre cei care au fost forţaţi să participe la sport, boala a evoluat la fel de nefavorabil ca şi la cei scutiţi de exerciţii fizice.
Declinul cognitiv a fost chiar putin mai pronunţat printre sportivi, dar „diferenţa, în medie, a fost mică şi relevanţa clinică incertă”, a subliniat revista BMJ într-un comunicat.
Citeşte continuarea pe
Rador.