Cele mai devastatoare droguri care creează dependenţă nu sunt nici pe departe cele ilegale, precum heroina sau cocaina

16 05. 2018, 09:00

This browser does not support the video element.

Desigur, nu înseamnă că o halbă de bere este mai nocivă decât o linie de cocaină, dar privită în cei mai generali termeni, situaţia indică faptul că fumatul şi consumul de băuturi alcoolice au un impact mai dăunător la scară globală, în principal din cauza răspândirii mai mari, scrie Science Alert.

„Povara în privinţa sănătăţii este acompaniată de costuri economice semnificative în sistemul de sănătate şi în măsurile de aplicare a legii, a pierderii productivităţii şi în alte costuri directe şi indirecte, inclusiv prejudiciul adus altora”, precizează echipa în studiul publicat recent în jurnalul Addiction.

Echipa de cercetători a mai aflat şi că fumatul este responsabil pentru 110,7 morţi per 100.000 de oameni, iar alcoolul este responsabil pentru 33 de morţi pe acelaşi eşantion de 100.000 de oameni. Drogurile ilegale sunt responsabile, în acelaşi context, pentru doar 6,9 decese.

De asemenea, studiul a scos la iveală că europenii sunt cei mai mari consumatori de tutun şi alcool, conform datelor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate şi Institute for Health Metrics and Evaluation.

Există şi unele limitări ale studiului: datele nu sunt disponibile la scară largă în Asia şi Africa şi există de asemenea consumuri neînregistrate în orice parte a lumii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

6 droguri care ar putea aduce beneficii surprinzătoare sănătăţii umane

Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: ”Într-o stare ca de vis, am perceput imagini fantastice”

Cum a ajuns acest tânăr de la traficant de droguri la antreprenor de succes. Ce afacere legitimă conduce

De la medicamente la droguri ilegale. Istoria consumului de plante halucinogene