Cum a reuşit oribilul experiment al inteligenţei artificiale să-i aducă lui Elon Musk o iubită
Musk şi cântăreaţa Grimes, al cărui nume real este Claire Boucher, au mers împreună la celebrul eveniment de modă Met Gala ca un cuplu. Conform publicaţiei Page Six, cei doi s-au întâlnit pe Twitter când Musk a decis să facă un joc de cuvinte despre ”Rococo’s Basillisk”, o combinaţie între experimentul ”Roko’s Basilisk” şi stilul ornamental apărut în Franţa secolului XVIII.
La scurt timp, Musk a aflat că Grimes a făcut acelaşi joc de cuvinte într-unul dintre videoclipurile sale muzicale din 2015. Roko’s Basilisk, pe de altă parte, este o viziune terifiantă despre viitor, ce în timp a devenit o subcultură a internetului, informează Live Science.
Fenomenul a început în 2010, când o persoană cu numele de utilizator Roko a postat un experiment dificil pe site-ul LessWrong, un forum unde persoanele discută diferite subiecte. Postarea a fost ştearsă, însă RationalWiki a păstrat o copie. Idea lui Roko sugera că, în viitor, dacă va fi creată o inteligenţă artificială ce va maximiza binele comun, aceasta ar putea pedepsi pe oricine nu contribuie la existenţa lui.
Denumirea de ”basilisk” vinde de la o legendă medievală a unui şarpe ce putea ucide dintr-o singură mişcare. Problema vine în momentul în care persoane interesate de posibilitatea existenţei Roko’s Basilisk încep să doneze sume de bani în dezvoltarea AI pentru a ajuta la apariţia fenomenului.
Până în 2015, discuţiile despre Roko’s Basilisk au fost interzise pe forumul LessWrong. Fondatoarea forumului, Eliezer Yudkowsky, şi-a cerut scuze pentru reacţia sa pe Reddit şi a declarat că Roko ar putea să aibă dreptate. În viitor, inteligenţa artificială realizată pentru asigurarea binelui umanităţii s-ar putea să înceapă să tortureze oamenii. Postarea originală a lui Roko includea şi numele lui Musk, aceasta afirma că cineva precum Musk ar putea realiza un tip de AI super-umană.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: