Sarcina extrauterină sau ectopică apare atunci când ovulul fecundat se implantează în altă parte decât în mucoasa uterină. În mod normal, concepţia se produce la nivelul treimii externe a trompei uterine, apoi embrionul migrează şi după 6-12 zile se implantează la nivelul mucoasei uterine.
„Mai mult de 95 % dintre sarcinile ectopice sunt tubare, implantarea având loc la nivelul unuia dintre segmentele trompei. Implantarea poate să apară şi în abdomen, ovar, cervix sau chiar la nivelul cicatricii de cezariană.
Rar, şi cel mai adesea asociat cu technicile de reproducere umană asistată, există implantări multiple, fie ambele ectopice, fie o sarcină intrauterină asociată cu una ectopică. Astăzi există tot mai multe cazuri de sarcină extrauterină, iar asta datorită creşterii incidenţei infecţiilor cu Chlamidya, Gonoree, datorită folosirii DIU
(steriletului) şi încurajării femeilor subfertile de a avea sarcini cu ajutorul terapiei inductoare a ovulaţiei sau a reconstrucţiei chirurgicale tubare”, precizează medicul ginecolog Erna Stoian pentru Ce se întâmplă, doctore?!
Afectarea trompelor, principalul factor de risc
Principalul factor de risc pentru sarcina extrauterină este afectarea tompelor, iar asta datorită unor antecedente de sarcină ectopică sau chirurgiei tubare . „De asemenea, infecţiile tubare şi cele cu transmitere sexuală, ce afectează integritatea trompei, pot duce la apariţia SEU”, adaugă specialistul.
Alte cauze: fumatul, defectele de fază luteală (perioada de la ovulaţie până la următoarea menstruaţie) endometrioza, disfuncţiile hormonale, deficieţele de nutriţie, vârtsa înaintată a mamei, sterilizarea chirurgicală, folosirea steriletului. Cea mai frecventă localizare a sarcinii extrauterine este la nivelul trompei.
Citeşte continuarea pe
CSID.