INTERVIU: Fumatul, cancerul la plămâni şi metodele de tratament, descrise de un specialist în toracoscopie
CSÎD: Care sunt recomandările de ultimă oră privind renunţarea la fumat?
Prof. dr. Semih Halezeroglu: Mai multe studii au demonstrat faptul că dacă noi medicii vorbim împotriva fumatului acest lucru nu va duce la renunţarea la tutun. Ba mai mult, e posibil ca numărul celor care fumează să crească. Tocmai de aceea, companiile care vând ţigări finanţează specialişti care merg în şcoli să vorbească elevilor despre faptul că ţigările sunt foarte nocive. Ştiţi ce se spune: nu există publicitarea bună sau rea, există doar publicitate.
Dacă spunem “fumat”, acest lucru mai degrabă atrage atenţia şi poate creşte numărul fumătorilor. Deci mai degrabă nu menţionăm deloc subiectul “fumat”. Eu practic medicina de 31 de ani şi ce-am observat este că numărul fumătorilor nu s-a redus deloc. Aşa că, în ciuda faptului că discursurile antifumat s-au înmulţit, acest tip de discurs nu duce la reducerea consumului de tutun. Aşa că subiectul nu trebuie menţionat deloc.
CSÎD: Deci aceasta este o abordare de ultimă oră pentru renunţarea la fumat, să nu se vorbească deloc.
Prof. dr. Semih Halezeroglu: Da. Ştiţi că pe toate pachetele de ţigărui există avertismente de genul “tutunul ucide”. Aceste avertismente nu impresionează fumătorii pentru că mintea acestora lucrează în altă direcţie. Aşa că orice sfat le-aş da eu ca medic acesta nu valorează nimic pentru fumători. “Nu mai fuma” nu înseamnă nimic pentru aceste persoane.