Astenia de primăvară poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau sex. Aportul de vitamine şi minerale scade în sezonul rece, iar odată cu începerea sezonului cald resimţim o stare de oboseală generalizată, probleme musculare, dificultăţi legate de puterea de concentrare.
În general, o alimentaţie bogată în nutrienţi naturali ne poate ajuta să avem mai multă energie fizică şi o stare mai bună din punct de vedere psiho-emoţional.
“E indicat ca la începutul primăverii să adoptăm un regim bazat pe alimente cu un conţinut bogat în vitaminele A, C şi vitamine din grupa B, care pot combate simptomele asteniei , ne redau echilibrul şi ne dau o stare de bine”, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?!
Iată care sunt, în opinia specialistului, alimentele la care nu trebuie să renunţăm în acest sezon!
Verdeţurile de sezon (spanac, leurdă, lobodă, urzici, salată verde) care combat stările de nervozitate, senzaţia de ameţeală şi de slăbiciune în întregul corp. Conţin fier de care organismul are mare nevoie acum şi pot fi consumate la orice masă principală, în salate sau diverse preparate.
Pentru a combate depresia şi stresul un rol important îl au şi condimentele: rozmarin, turmeric, busuioc, pe care le putem adăuga ori de câte ori dorim la prepararea alimentelor.
Ceaiurile din plante medicinale: sunătoarea, cătina, măceşele, păpădia, cicoarea şi coada şoricelului au efecte tonice şi energizante.
Germenii de grâu pot fi consumaţi la micul dejun împreună cu un iaurt sub 2 % grăsime. Sunt bogaţi în multinutrienţi concentraţi, fibre şi substanţe imunostimulatoare.
Citeşte continuarea pe
CSID.