Home » D:News » Ce înseamnă scorul APGAR, important pentru mame cu nou-născuţi

Ce înseamnă scorul APGAR, important pentru mame cu nou-născuţi

Ce înseamnă scorul APGAR, important pentru mame cu nou-născuţi
Publicat: 28.04.2018
Eşti însărcinată sau ai născut recent? Sigur ai auzit de o înşiruire de litere şi numere denumită scorul APGAR. Probabil te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. Am descifrat noi pe larg această metodă de examinare a nou-născuţilor imediat după naştere!

Sigur ai auzit mame care se lăudau că prima „notă” primită de copilul lor a fost una de 10. Acestea se refereau la scorul AGAR, metoda de evaluare introdusă în 1952 de medicul Virginia Apgar.

Apgar este o evaluare clinică făcută în primele minute de viaţă pentru a determina cât de bine se adaptează copilul la viaţa extrauterină. Scorul este determinat de echipa de la naştere sau de pediatru şi are 5 componente: aspect, puls, grimasă, activitate şi respiraţie. Un copil este evaluat în primul său minut în afara uterului şi din nou la 5 minute, primind la fiecare componentă „nota” 1 sau 2. Scorul APGAR este format din suma „notelor” tuturor celor 5 componente.

A – Aspect

Primul A din Apgar se referă la aspectul sau tonul pielii. Practic, cât de roz sau albastru este tonul pielii bebeluşului. La bebeluşi, nu începe să circule sânge bogat în oxigen decât după ce au început să respire. Sângele oxigenat este ceea ce face ca nuanţa albastră să dispară şi tonul rozulaliu al pielii să înceapă să se vadă mai bine. Un copil care are pielea albastră la distanţă de 1 minut poate primi un nota 0, în timp ce un copil care a devenit deja roz va primi nota 2.

P – Puls

Pulsul este măsura ritmului cardiac al copilului şi este o măsură a capacităţii organismului de a pompa sânge. La un minut după naştere, un copil cu o frecvenţă cardiacă 100 va primi un scor de 2.

G – Grimasă

Grimasa se referă la reflexele copilului. Un copil care nu răspunde atunci când gâtul şi gura le sunt aspirate, va primi un scor de 0; un bebeluş care se încruntă în timpul aspiraţiei primeşte un 1, iar un copil care are grimase şi tuse sau strănut primeşte un 2.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase