Echipa internaţională de cercetători a ajuns la concluzia că există peste 360.000 de gorile şi aproape 130.000 de cimpanzei în pădurile Africii ecuatoriale de Vest, potrivit Science Daily.
Autorii studiului au analizat, timp de un deceniu, o zonă care se întinde pe 192.000 de kilometri pătraţi.
„Este o veste bună că pădurile din Africa ecuatorială vestică conţin sute de mii de gorile şi cimpanzei, dar suntem îngrijoraţi că multe dintre aceste primate se află în afara zonelor protejate şi sunt vulnerabile în faţa braconajului, bolilor şi degradării habitatelor”, a precizat Samantha Strindberg, una dintre autoarele studiului de la Wildlife Conservation Society (WCS). „Aceste descoperiri pot ajuta la întocmirea de strategii naţionale şi regionale care să protejeze habitatele şi să crească eforturile de combatere a braconajului”.
Descreşterea cu 2,7% a populaţiilor de gorile susţine statutul de specie „ameninţată critic” (Critically Endangered) consemnat de IUCN Red List of Threatened Species.
Principalii factori ai declinului populaţiilor de primate sunt braconajul, degradarea ecosistemelor şi bolile cu care se confruntă aceste specii. În acelaşi timp, era clar că acolo unde coloniile de cimpanzei sau gorile erau păzite, animalele pot supravieţui fără probleme. „Toate primatele, fie cele din Asia sau din Africa, sunt ameninţate de braconaj. Studiul nostru a găsit că primatele pot trăi în siguranţă şi deci în număr mai mare la siturile păzite decât în cele fără protecţie”, a precizat David Greer de la WWF.
În ceea ce priveşte bolile, virusul Ebola ameninţă populaţiile de primate (precum şi cele de oameni); de aceea, a devenit o prioritate crearea unui vaccin împotriva acestui virus letal. De asemenea, important este şi efortul de a încetini răspândirea bolii şi educarea în sensul evitării transmiterii de la oameni la primate.
În total, este nevoie de o restructurare la toate nivelurile care să ducă la protejarea habitatelor de activitatea umană precum agricultura şi industria, intervenţii mai eficiente împotriva braconajului şi a luptei împotriva viruslui Ebola. Această restructurare presupune şi intervenţia politică a statelor africane şi finanţarea acestor proiecte şi cu ajutorul sectorului privat.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Gorilele tinere au învăţat să demonteze capcanele braconierilor din sălbăticie – VIDEO