Statistică ALARMANTĂ: 28.000 de români mor anual din cauza aerului pe care îl respiră
Potrivit ultimelor studii, Bucureştiul este una dintre cele mai poluate capitale din Europa, iar în Iaşi şi Braşov nivelul particulelor care provin de la emisiile poluante generate de industrie şi trafic depăşeşte, zilnic, nivelul maxim acceptat de legislaţie.
“Calitatea aerului pe care-l respirăm depinde atât de factorii iritativi, incluşi în ceea ce numim poluare, cât şi de particulele biologice, care sunt mai puţin cunoscute. Ele sunt reprezentate, în exterior, de granulele de polen ale plantelor alergizante şi diverse specii de mucegaiuri, iar în interior, de acarienii din praful de casă, părul animalelor de companie sau mucegaiuri. Aceste aeroalergene pot produce sensibilizare alergică, rino-conjunctivită şi astm alergic la persoane predispuse”, a explicat, prin intrmediul unui comunicat de presă, dr. Polliana Leru, medic primar alergologie şi imunologie.
Medicul precizează că există un adevărat pericol de îmbolnăvire în rândul populaţiei din cauza plantelor alergizante, aşa cum este ambrosia.
“Societatea Română de Alergologie şi Imunologie clinică atrage atenţia asupra riscului de îmbolnăvire pe care îl reprezintă vegetaţia urbană, prin prezenţa unor plante alergizante, cum este ambrosia. De asemenea, este necesară măsurarea concentraţiei polenurilor alergizante din atmosferă şi difuzarea unor buletine informative către populaţie, aşa cum se întâmplă în restul ţărilor europene. Din păcate, în România nu avem o reţea naţională de aerobiologie şi, în prezent, se măsoară concentraţia de polen din aer într-un singur centru din Bucureşti – la Spitalul Clinic Colentina”, a adăugat Leru.
Citeşte continuarea pe Gândul.