Cercetătorii susţin, în studiul publicat recent în PLOS ONE, că hrana aruncată este echivalentul a circa 30% din aportul caloric mediu al fiecărui american, scrie Phys.
De asemenea, acest studiu este primul care explorează legătura dintre calitatea dietei, deşeurile alimentare şi impactul asupra mediului. dintre cele 22 de grupuri de diete studiate, reţetele care conţin o cantitate mai mare de fructe, legume sau un mix dintre cele două sunt irosite cel mai mult (39%), urmate de cele cu cantităţi mari de brânzeturi (17%) şi de mâncărurile cu carne (14%).
Mai mult decât atât, dietele mai sănătoase, pe bază de legume şi fructe, produc mai multe deşeuri în pesticide şi apă de irigaţie.
Experţii susţin că educaţia în prepararea şi depozitarea fructelor şi legumelor proaspete este critică. „Deşeurile alimentare reprezintă o problemă care joacă un rol la diferite niveluri. Abordarea holistică a lor va deveni importantă pentru descoperirea unor căi sustenabile pentru a face faţă nevoilor unei populaţii globale în creştere”, a precizat Zach Conrad, autorul principal al studiului.
Această problemă nu se rezumă la Statele Unite. Potrivit Gândul, care citează un studiu al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, România ocupă locul al nouălea în topul celor mai risipitoare ţări din UE, cu 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, adică peste 6.000 de tone pe zi, ceea ce înseamnă că un român aruncă în medie 300 de grame de alimente pe zi, deloc departe de cele aproximativ 400 de grame irosite de un american.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ce alimente trebuie să consumi ca senzaţia de foame să se instaleze mai greu
6 alimente pe care s-ar putea să le consumi în mod greşit
Alimentele care ne pot creşte imunitatea
Care sunt cele patru alimente care NU trebuie consumate după data de expirare