Home » D:News » Hărţuiri sexuale la Academia Nobel. Trei membri proeminenţi ai secţiei de literatură şi-au dat demisia

Hărţuiri sexuale la Academia Nobel. Trei membri proeminenţi ai secţiei de literatură şi-au dat demisia

Hărţuiri sexuale la Academia Nobel. Trei membri proeminenţi ai secţiei de literatură şi-au dat demisia
Publicat: 10.04.2018
Trei membri proeminenţi ai secţiei de literatură a Academiei Nobel au demisionat în semn de protest faţă de asocierea dintre prestigioasa instituţie şi una dintre cele mai influente figuri de pe scena culturală din Stockholm, acuzat de mai multe abuzuri sexuale şi violuri, transmite AFP.

Mai multe membre, precum şi soţii şi fiice ale unor membri ai Academiei Nobel ar fi fost abuzate sexual de personajul aflat în centrul scandalului.

Publicaţia suedeză Dagens Nyheter a dezvăluit informaţiile, prezentând şi mărturiile a 18 femei care spun că au fost abuzate sexual sau violate de respectivul bărbat.

Academia Nobel a rupt legăturile cu acest bărbat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, dar care este cunoscut publicului, fiind celebru în cercurile culturale, potrivit AFP.

Abuzurile sexuale au avut loc în perioada 1996 – 2017, potrivit Dagens Nyheter.

Unul dintre academicienii care au demisionat, scriitorul Peter Englund, spune că acest scandal a divizat adânc lumea literară suedeză.

Problema s-a acutizat vineri, după ce regele Carl al XVI-lea Gustaf a fost informat despre noutăţile din acest caz, în timp ce directorul general al Fundaţiei Nobel, Lars Heikensten, şi-a exprimat îngrijorarea privind „o situaţie serioasă şi dificilă”.

Ceilalţi doi membri care au demisionat, joi, sunt Klas Ostergren şi Kjell Espmark.

„Cu mare tristeţe, după 36 de ani petrecuţi la Academie, inclusiv 17 ani ca preşedinte al Comitetului Nobel, mă simt forţat să iau această decizie”, a declarat Espmark într-o scrisoare adresată presei.

Citeşte continuarea pe Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase