Producţia în exces de sebum este afectată de: dereglari hormonale (ce afectează glandele pilosebacee mai ales în perioada pubertăţii), stres (prin creşterea secreţiei glandelor suprarenale, cauzând şi agravând acneea).
„Localizată la nivelul porului, în porţiunea superioară a glandei pilosebacee, se află o masă de resturi celulare, proteine de cheratină şi material lipidic. Porul este practic astupat de sebum oxidat, ce apare la suprafaţa pielii ca un punct negru vizibil”, precizează dermatologul Aurelia Ionescu pentru Ce se întâmplă, doctore?
„Pielea se luptă zilnic, în mod constant, cu transpiraţia, poluarea şi machiajul aplicat. O piele uleioasă (grasa) sau predispusă la acnee este mult mai greu de întreţinut deoarece trebuie realizat un echilibru între producerea normală de ulei (sebum) şi produsele cu care ea vine în contact, prin rutina de îngrijire cosmetică.
Punctele negre se formează atunci când porii pielii se înfundă cu exces de celule moarte si murdărie, împiedicând uleiurile produse de glandele sebacee să ajungă la suprafaţa pielii’’, adaugă esteticianul Bianca Mitrea.
Cum scapăm de punctele negre
Tratamentul este multi-factorial. Sunt necesare tratamente dermato-cosmetice (la specialişti), o rutină de îngrijire la domiciliu cu produse corect alese şi o modificare în alimentaţie.
„Tratamentele dermato-cosmetice: Odată formate, punctele negre trebuie eliminate prin diferite terapii locale: peelinguri enzimatice, peelinguri cu alfa şi beta hidroxi acizi, gomaje delicate şi extracţii (curăţare manuală a porilor înfundaţi).
Unul din paşii cei mai importanţi este exfolierea – produse care conţin o concentraţie scăzută de până la 1% acid salicilic (BHA), sau concentraţii moderate de până la 5% acid lactic sau glicolic (AHA) stimulează eliminarea straturilor de la suprafaţa epidermei. Acest pas trebuie urmat de extracţii manuale pentru a goli porul de sebumul blocat şi a-i permite să revină la dimensiunea normală.