Startul ediţiei va fi dat pe 29 aprilie 2018, la ora 10.00, în oraşul Haţeg.
Dacă în anii precedenţi acest eveniment s-a rezumat la o competiţie de cros menită să promoveze Cetatea Regală a Haţegului, începând cu această ediţie, a IV-a, iubitorii de alergare pot participa la Geopark Challenge – Semimaratonul Cetăţilor din Ţara Haţegului. Astfel, de anul acesta, competiţiei de cros i se adaugă una de semimaraton şi o alta de ştafetă.
„Participanţii vor avea în acest fel posibilitatea să descopere în alergare, în fiecare an, noi trasee care leagă obiective istorice, naturale şi culturale de pe teritoriul unicului geoparc UNESCO din România. Traseul ediţiei din acest an reprezintă o invitaţie la descoperirea monumentelor culturale şi naturale din oraşul Haţeg, din comuna Sîntămăria Orlea şi din comuna Sălaşu de Sus”, afirmă organizatorii.
Traseul semimaratonului va avea o lungime de 23,49 km cu punctul de start în oraşul Haţeg şi cu cel de sosire la Cetatea Mălăieşti, comuna Sălaşu de Sus. Şi proba de ştafetă va avea punctul de plecare în oraşul Haţeg, cu punctul de schimbare a ştafetei, după parcurgerea unei distanţe de 11,75 km, în satul Bărăştii Haţegului, comuna Sîntămăria Orlea şi sosirea la Cetatea Mălăieşti, după parcurgerea unei alte distanţe de 11,75 km. Competiţia destinată crosului, în lungime totală de 3,4 km, îşi schimbă din acest an traseul, având punctul de plecare lângă Primăria comunei Sălaşul de Sus şi finish-ul tot la Cetatea Mălăieşti.
Geopark Challenge – Semimaratonul Cetăţilor din Ţara Haţegului se adresează tuturot iubitorilor de alergare care au cel puţin 18 ani împliniţi, inclusiv în ziua evenimentului. Participanţii se pot înscrie în concurs alegând una dintre probe şi categoria, astfel: Semimaraton – categoria masculin sau feminin la una dintre grupele de vârstă 18 – 34 de ani; 35 – 44 de ani; 45 – 54 de ani sau peste 55 de ani. Proba de ştafetă se va desfăşura în echipe de câte doi participanţi, în regim open, fiind acceptate ştafete masculine, feminine sau mixte. Proba de cros se va desfăşura de asemenea în regim open, pe două categorii: masculin şi feminin. Câştigătorii locurilor I, II şi III de la fiecare categorie vor fi premiaţi, iar toţi participanţii care trec linia de finish vor fi recompensaţi cu diplome şi medalii.
Detalii privind competiţia sunt disponibile pe site-ul http://geoparkchallenge.ro, dar şi pe pagina de facebook Geopark Challenge – Semimaratonul cetăţilor din Ţara Haţegului.
Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 127 de teritorii din 35 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.