GALERIE FOTO. Viaţă de câine: metis mioritic abandonat în România a devenit câine de terapie pentru stăpâna lui cu autism

08 04. 2018, 15:00

Câinele Kratu este primul din Marea Britanie care a trecut examenul ”Do as I Do”, o tehnică nouă de dresaj, care se bazează pe imitarea stăpânului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tess şi Kratu s-au întâlnit în urmă cu patru ani când metisul mioritic a fost adoptat din Cluj-Napoca şi dus cu maşina în Cambridgeshire (Marea Britanie).

MESAJE DE PAŞTE 2018. Cele mai frumoase felicitări, urări şi sms-uri de Paşte pentru familie, pentru prieteni, cei dragi, colegi sau cunoştinţe

”Pe Kratu l-am adoptat de la vârsta de 5 săptămâni, din Cluj-Napoca, era un câine abandonat. Terapeutul meu mi-a recomandat să îmi iau un câine, fiind diagnosticată cu o formă mai uşoară de autism. Aveam nevoie de câinele potrivit şi când ne-am întâlnit a fost dragoste la prima vedere. O dată în viaţă se întâmplă să întâlneşti un astfel de câine, s-a creat o legătură instant între noi şi cel mai bun lucru pe care l-am făcut este că l-am salvat şi l-am adoptat. L-am dresat şi, astfel, Kratu a devenit câine de terapie, mă însoţeşte peste tot, inclusiv în avion, nu în cală, ci stă la picioarele mele. Mă ajută enorm, este calm, dacă mă lupt cu boala el este alături de mine. Este răsăritul meu de soare, viaţa mea s-a schimbat total de când îl am alături de mine, acum sunt fericită, beneficiez de dragoste necondiţionată din partea lui”, a declarat Tess.

Galerie foto

vezi galeria
4 foto

Aceasta a precizat că patrupedul a învăţat foarte repede limba engleză şi comenzile date, astfel că a reuşit să participe la cel mai mare show britanic de televiziune despre câini, Crufts, unde prestaţia sa a strâns peste 8 milioane de vizualizări, potrivit Mediafax.

”Dresarea lui Kratu a necesitat o muncă asiduă, pentru că venea de pe stradă. Caracterul său perfect este tipic pentru mioriticii carpatini, iubeşte oamenii. Cred că aceşti câini de terapie sunt mari vindecători. Kratu este primul câine din Marea Britanie care a trecut examenul Do as I Do, o tehnică nouă de dresaj, care se bazează pe imitarea stăpânului. Este un dar minunat să îl am pe Kratu, care mă face să zâmbesc”, a explicat stăpâna patrupedului.

Celia Blacu, cea care l-a găsit pe Kratu pe o stradă din Cluj-Napoca, a povestit că înainte de a-l trimite în Marea Britanie a înregistrat vocea viitorului stăpân pentru ca animalul să se obişnuiască atât cu ea cât şi cu accentul englezesc.

”Tess mă rugase să îi caut un astfel de câine – metis mioritic, carpatin, şi l-am găsit pe Kratu. Am început să îl pregătesc pentru plecarea în Marea Britanie din punct de vedere medical, dar şi comportamental. A avut parte de un dresaj de bază, cu câteva comenzi, de unde Tess a putut să continue. L-am socializat cu alţi câini, l-am desensibilizat la zgomotul străzii, la muzică, la trafic. Ce mi se pare incredibil este cum a reuşit Tess să facă dintr-un câine cu potenţial genetic agresiv, pentru paza stânelor de oi, un câine de terapie”, a menţionat Celia Blacu.

Conferenţiarul universitar Alina Rusu, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, susţine că, în cazul lui Tess, terapia este inclusă în viaţa de zi cu zi, Kratu fiind un câine de suport emoţional.

”De aproximativ 30 de ani, activităţile terapiei asistate de animale au o susţinere ştiinţifică pe multe aspecte ale calităţii vieţii umane cum sunt recuperare fizică, reglaj emoţional, anxietate socială. Ce vedem la Kratu este faptul că orice câine are capacitatea de a fi lângă noi şi de a ne oferi acceptare necondiţionată şi multă iubire. La persoanele care adoptă animale şi formează cu acestea legături naturale se observă că sunt mult mai deschise spre interacţiuni sociale, iar multe probleme pe care le au – singurătate, depresie, se pot remedia”, a explicat Rusu.

Datorită lui Kratu, Tess a devenit foarte interesată de câinii din România, în special de cei ciobăneşti, astfel că au fost daţi spre adopţie în Marea Britanie doi fraţi ai lui Kratu, dar şi mama acestuia.