Cea mai recentă amânare a fost toamna trecută când cei de la NASA au precizat că vor lansa în 2019, scrie Phys.
„Avem doar o singură şansă să lansăm telescopul cum trebuie”, a explicat Thomas Zurbuchem, oficial NASA.
Pentru un aparat atât de complex menit să „privească universul într-un mod nemaivăzut până acum”, nu există scurtături, a adăugat acesta. Telescopul va studia planetele care orbitează alte stele şi de asemenea, va studia primele momente ale existenţei cosmosului.
Întârzierile au apărut din cauza unor greşeli care au fost făcute în timpul construcţiei. La început, NASA a subestimat dificultatea realizării unui astfel de proiect, conform declaraţiilor lui Zurbuchen.
Spre deosebire de Hubble, Webb se va afla la o distanţă mai mare de Pământ, oribitând Soarele la o distanţă de 1,6 de kilometri faţă de planeta noastră. Aşadar, nu se va putea ajunge la telescop în cazul unei defecţiuni.
Hubble a fost lansat în 1990 cu o greşeală minoră care afecta calitatea imaginilor; problemă pe care astronauţii au putut să o rezolve în 1993. Deci, în acest caz, „eşecul nu este o opţiune”, după cum precizează Zurbuchen.
NASA împreună cu ESA au stabilit astfel că în mai 2020, în Guiana Franceză, telescopul va fi lansat; desigur, în cazul în care nu există o altă întârziere.
De asemenea, costul poate depăşi plafonul de 8 miliarde de dolari stabilit de Congresul American.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum îi va ajuta pe cercetători Telescopul Spaţial James Webb să descopere viaţă pe alte planete
Giganticul telescop James Webb ar putea dezvălui secretul Planetei Roşii