Home » D:News » Anunţul ANM despre zăpada portocalie care s-a aşternut în România. Ce spun medicii

Anunţul ANM despre zăpada portocalie care s-a aşternut în România. Ce spun medicii

Anunţul ANM despre zăpada portocalie care s-a aşternut în România. Ce spun medicii
Publicat: 23.03.2018
Reprezentanţii ANM au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că zăpada portocalie care s-a aşternut în unele zone ale ţării conţine doze foarte mici de nisip saharian, aduse de un ciclon mediteranean. Fenomentul nu este deloc unul ciudat, iar la noi cu greu se poate distinge între poluare şi particule.
„Este vorba despre un ciclon de origine mediteraneană care în circulaţia lui, antrenat de un aer cu o concentraţie mare de particule de praf dinspre Sahara, şi concentraţia a fost ridicată ieri noapte şi astăzi pe estul, sudul Peninsulei Balcanice, Turcia, zona Mării Negre spre Marea Azov şi spre Ucraina. Acolo se poate vorbi mai degrabă de depuneri consistente la nivelul solului. Încă fiind precipitaţii de sus, fie ploaie, fie ninsoare, practic se spală atmosfera. În momentul în care se întâmplă lucru acesta se fac depozite la nivelul solului. Bucureştiul nu este tocmai un oraş foarte curat şi nici celelalte şi în mare parte din zonele în care s-a putut vedea o zăpadă albă care să nu fie de un alb imaculat, ci cu o tentă de maroniu, în mare parte poate să fie şi din cauza poluării din atmosferă”, a explicat, pentru MEDIAFAX, meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
„Aceste particule de praf din Sahara sunt permanent preluate de circulaţia atmosferei şi, dacă este să facem măsurători, permanent vei găsi particule, inclusiv de praf din Sahara. Nu este deloc un fenomen ciudat. De exemplu în sudul Italiei se întâmplă frecvent la sfârşitul iernii lucrul acesta. Zona Italiei, sudul Peninsulei Balcanice sunt adesea sub influenţa ciclonilor mediteraneeni care, dacă sunt mai spre latitudini sudice, pot să preia aerul încărcat cu mai multe particule de praf din Sahara şi să le aducă în zonele respective. Deci nu este nimic nemaivăzut, nemaiîntâlnit. Iar la noi sunt concentraţiile atât de mici, încât este greu să face distincţia între ce este poluat şi ce este din particulele acestea”, a completat meteorologul.
 
Un fenomen neobişnuit s-a produs, vineri dimineaţă, la Galaţi. Localnicii au observat că zăpada căzută nu este în totalitate albă şi are nuanţe de portocaliu.
 
Atenţionare de la medici! Zăpada PORTOCALIE este periculoasă pentru oameni. Aceştia recomandă să se evite deplasările pe stradă
 
Zăpada încărcată cu nisip saharian este periculoasă pentru anumite categorii de oameni. Semnalul de alarmă este tras de medici, care avertizează că cele mai expuse sunt persoanele cu afecţiuni respiratorii.
 
Medicii spun că nisipul din zăpadă care este inhalat poate provoca şi agrava afecţiuni şi alergii.
 
”Zăpada încărcată cu nisip saharian este periculoasă pentru persoanele cu afecţiuni respiratorii, poate declanşa acutizări ale unor afecţiuni respiratorii. Poate provoca sau agrava astmul bronşic. În plus, poate fi factor declanşator pentru forme de alergii. Particulele fine de nisip inhalate sunt periculoase, în special, pentru persoanele cu afecţiuni existente”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, medicul Valentin Boldea.
 
Medicii au o serie de sfaturi pentru persoanele cu afecţiuni respiratorii care trebuie să iasă din casă.
 
”Ca să să ferească de probleme, oamenii trebuie să respecte normele de igienă, să se spele des pe mâini cu apă şi săpun, iar bolnavii ar trebui să poarte măşti pentru a nu inhala praful saharian. Este recomandat să evite deplasările pe stradă, mai ales în timpul ninsorii. Precipitaţii cu praf saharian am mai avut la Galaţi în urmă cu câţtiva ani, într-o vară. Atunci au fost probleme din cauza fructelor şi legumelor pe care s-a aşezat praful. Fructele au contribuit la răspândirea prafului, am avut atunci şi afecţiuni digestive”, a spus medicul Valentin Boldea.
 
Agenţia de Protecţia Mediului a prelevat probe din mai multe zone din oraşul Galaţi şi va stabili dacă este vorba despre praful saharian invocat de meterologi.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase