Cum întărim sistemul imunitar al copiilor, conform specialiştilor. Un element esenţial este nutriţia corectă
Doamna doctor vine cu o soluţie pentru părinţii care doresc să crească rezistenţa copiilor la infecţii: o alimentaţie echilibrată şi diversificată, bogată în nutrienţi (prebiotice şi vitamine A, C, D) poate să limiteze apariţia infecţiilor respiratorii şi digestive la copii.
Sistemul imunitar există încă de la naştere, dar nu funcţionează la capacitate maximă. Care este cea mai importantă perioadă pentru construirea unui sistem imunitar cât mai puternic?
Prof. dr. Doina Pleşca: Imunitatea reprezintă modalitatea prin care organismul detectează şi iniţiază sinteza unor substanţe (de exemplu, anticorpi) cu ajutorul cărora se apără împotriva diferitelor agresiuni, dintre care cele infecţioase (boli virale, bacteriene, fungice, parazitare) sunt de departe cele mai importante. Aceste activităţi complexe de apărare exercitate de organism se realizează cu ajutorul unor organe, ţesuturi şi celule care alcătuiesc sistemul imun al individului.
În primii 5-6 ani de viaţa, capacitatea funcţională a sistemului imun nu atinge maturitatea, motiv pentru care orice întâlnire a copiilor şi bebeluşilor cu diferiţi agenţi infecţioşi poate să producă episoade de îmbolnăviri recurente, dintre care cele respiratorii sunt de departe cele mai frecvente. Aşadar, prioritar pentru părinţi este să întreprindă toate măsurile (igiena, alimentaţie, stil de viaţă, etc.) pentru a asigura sugarilor şi copiilor mici un sistem imun cât mai puternic.