O papilă gustativă este compusă din 50-100 de celule din trei tipuri majore, fiecare având un rol diferit. Conform Science Daily papilele gustative au o durată de viaţă de aproximativ 10 zile. Pentru a testa modificările papilelor gustative în cazul obezităţii, autorii studiului au hrănit şoarecii fie cu o dietă normală, una ce conţinea 14% grăsime sau cu una ce avea un nivel de 58% grăsime.
După opt săptămâni, şoarecii hrăniţi cu dieta ce conţinea 58% grăsime aveau o greutate cu o treime mai mare decât cei ce au avut o dietă normală. De asemenea, şoarecii obezi aveau cu 25% mai puţine papile gustative. Modificarea papilelor gustative are la bază procesul de apoptoză, prin intermediul căruia sunt generate celule noi. Însă specialiştii au observat că nivelul de apoptoză a crescut în cazul şoarecilor obezi, în timp ce producerea unor papile gustative noi a scăzut. Însă şoarecii ce nu puteau deveni obezi din punct de vedere genetic nu au prezentat aceleaşi simptome, chiar dacă au fost hrăniţi cu o dietă bogată în grăsimi.
Obezitatea este asociată cu o stare cronică de inflamaţie cu grad redus, de asemenea stratul adipost produce citokine pro-inflamatorii, inclusiv celule de tipul TNF-alfa. Specialiştii au descoperit că, în cazul dietelor bogate în grăsimi, există un nivel ridicat de celule TNF-alfa în jurul papilelor gustative.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: