Cel mai mare oraş american interzice comerţul cu produse din blană
Decizia va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2019 şi priveşte hainele şi toate celelalte produse din blană naturală, inclusiv accesorii, informează Mediafax.
O a doua decizie adoptată, marţi, de municipalitatea din San Francisco le permite comercianţilor să vândă ce au pe stoc în prezent până cel mai târziu la 1 ianuarie 2020.
„Sper că decizia va inspira şi alte oraşe şi întreaga ţară să ia hotărâri similare. În mod sigur avem nevoie de legi federale mai bune privind creşterea animalelor pentru blană”, a spus Katy Tang, una dintre iniţiatoarele proiectelor de lege în domeniu, care se descrie ca o iubitoare de animale.
Comercianţii spun că această decizie a fost luată fără a se calcula pierderile provocate afacerilor lor, fapt pentru care municipalitatea din San Francisco este recunoscută.
O măsură similară a fost cea de interzicere a comerţului cu ţigări mentolate şi alte produse din tutun aromate şi a spectacolelor cu animale exotice.
Aproximativ 50 de comercianţi de produse din blană naturală vor fi afectaţi de noua decizie, a declarat Jim Lazarus, vicepreşedinte pe politici publice de la Camera de comerţ din San Francisco. Acesta a spus că vânzările de produse din blană se ridică anual la 40 de milioane de dolari.
Decizia nu vizează comerţul cu produse vintage şi second hand, practicat însă nu de distribuitorii din domeniu, ci de magazinele second şi asociaţii nonprofit.
San Francisco se alătură astfel altor două oraşe californiene, West Hollywood şi Berkeley, care au spus adio simbolului luxului.
Recent, Versace şi Furla au anunţat că renunţă la produsele din blană naturală, alăturându-se unor case de modă la fel de celebre, precum Michael Kors, Gucci, Jimmy Choo, Calvin Klein, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Armani, Stella McCartney, Vivienne Westwood.
Printre casele de modă care încă mai folosesc blană naturală se numără Fendi, Louis Vuitton, Saint Laurent, Dior, Tory Burch şi Chanel.