Alimentele care îţi îmbunătăţesc imunitatea
Dacă eviţi locurile aglomerate, te speli pe mâini cât poţi de des, ba chiar ai fost şi suficient de prevăzător pentru a te vaccina antigripal, ai putea să stai destul de liniştit în aşteptarea primăverii. Dacă nu, tot poţi face câte ceva pentru a-ţi întări sistemul imunitar: mănâncă multe fructe şi legume şi bea 8-10 pahare de apă, pe zi. În plus, încearcă să introduci în dietă şi următoarele alimente, care îţi asigură un plus de protecţie împotriva bolilor de sezon. Iată 6 dintre acestea:
Iaurt
Probioticele, sau mai precis culturile vii care se găsesc în iaurt sunt bacterii sănătoase care te feresc de microorganisme cauzatoare de boli. Deşi acestea se găsesc şi sub formă de suplimente alimentare, cel mai eficient este pentru sistemul tău imunitar să le iei din iaurt. Fă-ţi un obicei din a mânca zilnic un iaurt, dar fereşte-te de variantele degresate sau cu fructe, care au o cantitate mult prea mare de zahăr.
Usturoi
Această rudă mai evoluată a cepei, usturoiul conţine un ingredient activ numit alicină, care luptă eficient împotriva bacteriilor şi a infecţiilor. În cadrul unui studiu britanic realizat pe 146 de voluntari, li s-a dat la jumătate usturoi, timp de 12 săptămâni şi celeilalte jumătăţi placebo. Cei care au primit usturoi au fost cu până la două treimi mai puţin predispuşi să răcească. Un alt studiu a descoperit faptul că, persoanele care consumă mai mult de 6 căpăţâni de usturoi pe săptămână au o rată de incidenţă a cancerului colorectal cu 30% mai mică şi a celui de stomac cu 50% mai scăzută. Trebuie să fii un mare iubitor de usturoi ca să poţi consuma această cantitate, dar având în vedere care este miza, de ce nu?
Supa de pui
Un studiu realizat la Universitatea din Nebraska a descoperit că supa de pui blochează migraţia celulelor albe inflamatorii, o descoperire importantă, deoarece simptomele răcelii sunt un răspuns la acumularea acestor celule în bronhii. Cisteina, aminoacidul eliberat de carnea de pui în timpul procesului de gătire are compoziţie asemănătoare cu medicamentele pentru bronşită, ceea ce ar putea explica rezultatele studiului. Lichidul puţin sărat care este supa menţine mucusul fluid, la fel cum fac medicamentele pentru răceală, iar ceapa şi usturoiul pe care le conţine creşte capacitatea supei de pui de a întări imunitatea. Mai ai nevoie şi de alte motive pentru a mânca mai des supa de pui?