ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. În prima zi a primăverii o mare parte a României este acoperită de zăpadă. De astăzi, durata zilei va fi în continuă creştere

20 03. 2018, 00:45

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. Începând de astăzi, durata zilei va fi în continuă creştere comparativ cu cea a nopţii. Acest lucru va avea loc până în 21 iunie, când va avea loc momentul solstiţiului de vară.

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. Totodată, echinocţiul de primăvară este asociat cu momentul în care întreaga natură reînvie, este plină de forţă şi vitalitate, iar toate aceste energii binefăcătoare sunt transferate şi stării de spirit al oamenilor. În realitate, însă, în prima zi a primăverii astronomice a anului 2018 o mare parte din România este acoperită de zăpadă, iar temperaturile sunt cu minus.

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. Termenul „echinocţiu” provine din cuvântul latin „æquinoctium”, rezultat din combinarea cuvintelor „æquus” (egal) cu „nox, noctis” (noapte).

La momentul echinocţiului de primăvără, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera sudică a sferei cereşti în cea nordică, după cum informează Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal (în dreptul constalaţiei Peştii), el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine.

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. La latitudinile ţării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest.

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2018.Descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul trebuie interpretat invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice.

Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, şase luni.

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. Pofesorul internaţional de yoga Dana Ţupa afirmă că, încă din cele mai vechi timpuri, în ziua echinocţiului de primăvară, oamenii aveau o tendinţă naturală de a se curăţa de toate energiile negative pe care le-au acumulat în anotimpurile “moarte”. “Toamna şi iarna avem o predispoziţie mai mare către stări de depresie şi anxietate, care generează diverse atitudini negative sau dizarmonioase cu propria persoană sau cu cei din jur. În anotimpurile reci, oamenii tind să se distanţeze unii de alţii, iar ziua de azi poate fi fructificată prin a ne reapropia energetic de cei din jur. Este momentul în care ne desprindem de energiile negative şi putem să le îmbrăţisăm pe cele pozitive, care sunt emanante de natură. Este ziua în care putem cere iertare celor cărora le-am greşit şi o putem lua de la capăt”, declară profesorul Dana Ţupa.