„Mi-a fost greu să o privesc în ochi, ţinând cont de ce s-a întâmplat cu ea”, a declarat Amaral pentru Bored Panda. „Am vrut să-i dau Czeslawei ocazia să-şi spună povestea dincolo de moarte, aceeaşi ca a multor victime”.
„Este mai uşor să te empatizezi cu aceşti oameni, când îi vezi în culori. Înţelegem prin ce au trecut milioane de suflete, când vedem rănile de pe faţa ei, tăietura de la buză, sângele uscat. Holocaustul nu a început cu execuţiile în masă. Holocaustul a început cu retorica urii”, a mai spus artista.
Fotografiile au fost realizate de Wilhelm Basse, cunoscut drept „celebrul fotograf al lagărului de concentrare de la Auschwitz”.
„Îmi amintesc fotografia cu acea prizonieră”, a povestit fotograful într-un interviu. „Era atât de tânără, era un copil. Când a ajuns în lagăr, nu înţelegea nimic din ce i se spunea. O femeie Kapo (supraveghetor din rândul prizonierilor) a bătut-o cu un băţ peste faţă. A plâns, dar nu a putut face nimic. Înainte de a face fotografia, această fată şi-a uscat lacrimile şi sângele de la buza crăpată. Drept să vă spun, am simţit că am fost chiar eu lovit, dar nu am putut interveni, aş fi fost ucis pe loc”.