Când trebuie dus copilul la medic dacă are febră
Nu orice puseu de febră (mai ales sub 38.5 grade celsius) este unul care să te îngrijoreze. Însă telefonează imediat medicului dacă febra atinge 39 de grade celsius sau mai mult şi este însoţită de două sau mai multe dintre următoarele simptome: o tuse, o durere în gât, nas înfundat, dureri de cap, frisoane, oboseală şi diaree. Aceste simptome clasice ale gripei (H1N1 sau cea sezonieră) au loc în decurs de 24 de ore de la apariţia febrei, iar medicul pediatru trebuie să recomande un tratament medicamentos pentru a reduce severitatea şi durata simptomelor .
Deoarece febra este un semnal din partea corpului că ceva nu este bine, ar fi bine să acorzi totuşi o atenţie deosebită simptomelor copilului tău. Dacă are un nas înfundat şi febră de grad scăzut (sub 38 grade celsius), înseamnă de obicei că are o răceală obişnuită, în timp ce vărsăturile şi diareea indică probabil un virus al stomacului. În ambele cazuri, febra tinde să se producă treptat şi să dispară în câteva zile.
Semnale de alarmă
Anunţă medicul imediat despre simptomele copilului, dacă acesta se plânge de durere în gât, durere de urechi sau durere în timp ce urinează, deoarece aceste afecţiuni ar putea semnaliza o infecţie a urechii sau o infecţie a tractului urinar, care ar putea fi tratate cu antibiotice. De asemenea este bine să îţi ridici întrebări în cazul în care copilul prezintă simptome de deshidratare, de exemplu dacă urinează mai puţin decât de obicei, nu produce lacrimi atunci când plânge sau pare apatic.
Deşi rare, anumite simptome (care sunt adesea însoţite de febră) necesită asistenţă medicală imediată. Dacă ai un copil care experimentează respiraţie greoaie, are dificultăţi de trezire sau o erupţie cutanată ori pete purpurii (ambele ar putea indica meningococcemia, infecţie a fluxului sanguin), este momentul să mergi la spital!
CIteşte continuarea pe CSID: