Exerciţiile fizice pot scădea riscul apariţiei demenţei la femei în proporţie de 90%. Însă există un aspect important de care trebuie să se ţină cont

18 03. 2018, 08:33

Cercetătorii au descoperit că femeile aflate la vârsta mijlocie din Suedia care realizau des exerciţii fizice aveau un risc de dezvoltare al demenţei cu 90% mai scăzut. Conform Live Science, în cazul femeilor din grupul ce realiza fitness frecvent problemele asociate demenţei, precum pierderea memoriei, au apărut cu 11 ani mai târziu. Aşadar, demenţa se instala abia la vârsta de 90 în cazul femeilor ce realizau exerciţii fizice frecvent, faţă de 79 de ani, în cazul femeilor ce realizau exerciţii fizice la un nivel moderat. 

Rezultatele studiului sugerează că exerciţiile fizice pentru stimularea sistemului cardiovascular pot scădea riscul apariţiei demenţei, susţine autoarea studiului Helena Horder, cercetăoare din cadrul Universităţii din Gothenburg, Suedia. Cu alte cuvinte, sănătatea cardiacă este asociată cu un creier sănătoas.

După ce au observat femeile timp de 44 de ani, cercetătorii au descoperit că rezultatele obţinute în cadrul sesiunilor de fitness i-au ajutat să prezică dacă femeia va fi diagnosticată cu demenţă la bătrâneţe. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 191 de femei din Suedia cu vârste cuprinse între 38 şi 60 de ani. În 1968, toate femeile aflate la vâstă mijlocie au trecut printr-un test în care au fost puse să pedaleze pe o bicicletă medicinală până când se simţeau extenuate. 

Analizele au arătat că 32% dintre femeile ce au realizat exerciţii fizice rar au dezvoltat demenţă în timpul studiului, în comparaţie cu 25%  dintre femeile care realizau exerciţii fizice moderate şi 5% dintre cele care au realizat exerciţii fizice dificile. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Ce este “demenţa digitală” – fenomenul contemporan care îi îngrijorează pe medici?
 
Cum anestezia poate afecta funcţiile cognitive: un studiu recent ajunge la unele concluzii surprinzătoare
 
Alcoolul nu este în totalitate dăunător. Un nou studiu scoate la iveală că, în cantităţi mici, acesta poate fi benefic pentru creier
 
Concluziile unor studii multiple: Exerciţiile de memorie şi suplimentele nu ajută la prevenirea demenţei